Annons

Nej till utförsäljning i Kungsbacka

Kungsbacka ​Med röstsiffrorna 5-4 sade AB Kungsbackabostäders styrelse nyligen nej till en utförsäljning av 78 hyreslägenheter i Kungsbacka. ''Vi fem i styrelsen som röstade nej har inte tagit något principbeslut mot utförsäljningar, men man kan säga att det finns en stark enighet bland oss'', säger Hans Engstrand (kd), ordförande i Kungsbackabostäders styrelse.
Utöver Hans Engstrand röstade två socialdemokrater, en centerpartist och en miljöpartist mot förslaget om utförsäljning av de 78 radhuslägenheterna på Basunvägen i Fors. Marginalen var minsta möjliga. Tre moderater och en folkpartist var för en försäljning.
– Från vår sida finns det inget partipolitiskt i detta beslut. Visserligen är vi politiskt tillsatta men vår uppgift i styrelsen är att ta tillvara bolagets intressen, det vill säga värna om hyresrätten. Och vi har inget akut behov av pengar i bolaget, så av den anledningen finns det inget behov av att sälja, säger Hans Engstrand.
Kan man ändå inte se det här som ett principbeslut att inte sälja ut Kungsbackabostäders lägenheter i framtiden?
– Nej, det finns inget principbeslut om detta. Men vi ska ha ett blandat boende i kommunen och säljer vi ut har vi inget att blanda med, säger Hans Engstrand.
Vill sälja om det finns köpare
Franklin Eck, moderat ledamot i styrelsen, är av motsatt åsikt. Det faktum att det finns en köpare är tillräcklig anledning till att sälja, menar han.
– Enligt min uppfattning går inte eventuella utförsäljningar emot våra ägardirektiv. Vi ska främja boendet i Kungsbacka och då är det en bra grej att sälja hyresrätter i den mån det finns en bostadsrättsförening som vill köpa. Vi ska inte propsa på att sälja men finns det köpare så ska de få tillfälle till det. Det innebär att vi får pengar till att skapa nya hyresrätter, säger Franklin Eck.
6 000 i bostadskö
Bolagets vd Kjell Löfvendahl är nöjd med beslutet att inte sälja ut radhusen i Fors.
– I dag finns det gott om bostadsrätter att köpa i Kungsbacka, men till väsentligt högre pris. En 80 kvadratmeter stor trea på Basunvägen hade kostat ungefär två miljoner kronor. Marknadspriset för en motsvarande lägenhet ligger på två och en halv miljon – minst, säger han.

Annons
Fakta: Angelica har regionens tätaste värd

​Allmännyttiga AB Kungsbackabostäder har  totalt 1 309 lägenheter i centralorten och vinsten 2006 hamnade på 11 miljoner kronor.Lägenheterna på Basunvägen är byggda 1990 och ligger i ett område som i övrigt enbart består av bostads- och äganderätter. Hyran för de relativt sett billiga lägenheterna ligger på ungefär 800 kronor per kvadratmeter och år.Efterfrågan på hyresrätter är stor i Kungsbacka kommun. I dagsläget står mellan 5 000-6 000 personer i kö för en lägenhet och det byggs få nya hyresrätter.

Läs också Guide till hemförsäkringar Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.