Annons

Nio punkter som ska hålla tillbaka hyran

Nyheter Snart drar förhandlingarna om nästa års hyra i gång. Hyresgästföreningen har tagit fram nio punkter som ska bädda för låga hyreshöjningar.

I skriften ”Upp till bevis”, som ska vara ett stöd till alla som ska förhandla hyran med bostadsbolag och fastighetsägarorganisationer, listas nio frågor om hyran som både ska vara ett stöd vid opinionsbildning och vid förhandlingsbordet.

”Upp till bevis” innebär att värdarna ska belägga sina behov av hyreshöjning och visa vilket utfallet blivit av tidigare förhandlingar. Exempelvis om planerade renoveringar är genomförda och hur de senaste årens låga ränta och inflation utnyttjats.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Förutsättningarna för att äga och förvalta fastigheter har varit bra de senaste åren och har inte blivit sämre. Det gör att vi har ett bra utgångsläge för återhållsamma yrkanden 2015, säger Erik Elmgren, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningens riksförbund.

De nio punkterna handlar bland annat om att:

• Låga hyreshöjningar stärker köpkraften.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

• Att hyresgästerna lägger en större del av sin inkomst på boendet än villaägare och bostadsrättsinnehavare.

• Att fastighetsägarna har goda tider. Både avkastningen och värdestegringen är god.

• Den så kallade hyrskatten måste bort. Det vill säga att ränteavdrag och rotavdrag gjort att hyresrätten är missgynnad jämfört med andra boendeformer.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

• Att hyresgäster i allmännyttan dubbelbeskattas eftersom kommunerna i många fall plockar ut miljon- och till och med miljardvinster, som går till sådant som är till gagn för alla kommuninvånare.

Annons

I år hamnade den genomsnittliga hyreshöjningen på 1,64 procent. Först ut med sitt krav för 2015 var Fastighetsägarna i Stockholm. Organisationen som företräder privatvärdarna yrkar på 2,5 procent i generell höjning. Väldigt högt, anser Greger Björkegren, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

I slutet av september räknar Erik Elmgren med att fler värdar kommer att presentera sina hyreskrav för 2015. Någon bestämt maxtak för hur stora höjningar Hyresgästföreningen kan gå med på nästa år, anges inte, annat än det långsiktiga målet att hyran inte ska stiga mer än inflationen. Något som har varit svårt att nå upp till de senaste åren. Bland annat beroende på att taxorna för värme, vatten och el stigit kraftigt samtidigt som den generella inflationen varit låg.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.