Annons

Njursjuk får behålla hyresrätt

Nyheter En njursjuk hyresgäst i Stockholm fick sitt kontrakt uppsagt av hyresvärden, allmännyttiga Stockholmshem. Mannen hade folkbokfört sig i Blekinge för att stå i kö till en njurtransplantation. Men Svea hovrätt ger nu mannen rätt att ändå få behålla sin hyresrätt i Stockholm.​
Den 48-årige mannen är bosatt i en etta på Södermalm i Stockholm. Mannen har uppgett för hyresnämnden att han blev njursjuk för sju år sen i samband med en missbruksbehandling i Blekinge. Han blev intagen på sjukhus i ett år och har sedan dess fått dialysbehandling tre gånger i veckan.
 
Nu väntar han på en njurtransplantation vid Malmö-Lund sjukhus. Den genomsnittliga kötiden är tre till fyra år. 48-åringen har förklarat för både hyresnämnd och hovrätt att han måste vara skriven i Blekinge för att få behålla sin köplats. Han har för avsikt att flytta hem till hyresrätten på Södermalm i Stockholm igen, så fort han blivit frisk.
 
Hyresnämnden i Stockholm gick på mannens linje, att hans egentliga hem är i Stockholm, trots att praxis är att folkbokföringen talar om var en person bor. Men detta gäller endast om inte särskilda omständigheter talar om detta.
Och i fallet med den njursjuka 48-åringen finns just sådana särskilda omständigheter som talar för att ettan på Södermalm i Stockholm är mannens permanentbostad, menar hyresnämnden.
Stockholmshem överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt, som dock gjorde samma bedömning om hyresnämnden. Mannen får därmed behålla sin hyresrätt i Stockholm.
 

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.