HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nöjesprofil vräks – drabbad av lusinvasion

Nyheter Trots återupprepade försök kunde inte saneringsfirman komma in i nöjesprofilens hårt lusangripna lägenhet. Nu tvingas han flytta från tvåan i Stockholms innerstad.
Foto: Ur Hyresnämndens protokoll
Ostädat inför sanering. Nöjesprofilen varken städade eller förberedde sin lägenhet inför lussaneringarna. Nu tvingas han flytta.

Av vittnesmålen att döma är nöjesprofilen något av en mardrömsgranne. Hela tolv av fastighetens  nio hyresgäster har framfört klagomål till värden. Det rör sig om hotfulla besökare till nöjesprofilen som tar sig in i fastigheter alla tider på dygnet och vistas i allmänna utrymmen som tvättstuga och vind.

Glaset i porten har vid ett tillfälle krossats av en besökare som velat komma in. En annan gång ska en av nöjesprofilens gäster ha misshandlat en anhörig till en boende i huset. Samme person ska ha fått sin bil attackerad av en person som uppgav sig för att vara nöjesprofilens ”bodyguard”. Grannarna upplever besökarna som missbrukare.

Läs ocksåCannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning

Så sent som i slutet av mars i år greps nöjesprofilen i lägenheten för innehav av en mindre mängd amfetamin. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter.

Nöjesprofilen menar i hyresnämnden att det handlar om objudna gäster. Han har en hotbild mot sig. Vid ett tillfälle blev han misshandlad hemma i sin lägenhet på grund av en påstådd skuld. Gärningsmannen dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst. Vid ett tillfälle har någon sprejat ”Golbög” utanför hans lägenhet.

Hotbild. Nöjesprofilen framstår som något av en mardrömsgranne. Han tycks också han hotbild mot sig.

Dessa vittnesmål bedömer emellertid varken hyresnämnden eller hovrätten vara tillräckligt starka för att nöjesprofilen ska bli av med den lilla tvåan i Stockholms allra mest centrala delar, som han hyrt i 40 år.

Hur nöjesprofilen hanterat de kraftiga angreppen av vägglöss och hans ointresse för att släppa in saneringsfirman ser rättsväsendet desto allvarligare på. Vid första tillfället saneringsfirman kom på besök kunde över 50 fläckar/blodspår av löss konstateras. Det tyder på att hyresgästen borde ha hört av sig tidigare.
Inför första återbesöket en vecka senare hade nöjesprofilen ställt ut bland annat en soffa i trapphuset, vilket bidrog till stor risk att lössen sprids. Totalt har fem familjer i fastigheten drabbats av vägglöss.

Vid hela 10 tillfällen under 2018 och 2019 är lägenheten inte möjlig att sanera trots överenskommen tid. Vid något tillfälle är den för stökig, andra gånger är inte nöjesprofilen hemma och har inte lämnat nyckel.

Kraftiga lusangrepp. Efter tio försök tröttnade saneringsfirman. Trots kraftiga lusangrepp struntade nöjesprofilen i att följa de instruktioner han fått.

Nöjesprofilen förnekar att han skulle ha vägrat tillträde till lussaneringen. Dock har han haft svårt att förbereda lägenheten eftersom han har så mycket möbler. Nöjesprofilen menar dessutom att värden tillämpad en dålig metod för sanering och förespråkar i stället så kallad värmesanering.

Hovrätten avslår överklagan. Nöjesprofilens ointresse för att komma tillrätta med vägglössen är så allvarliga att han mister sitt hyreskontrakt. Senast vid årsskiftet måste nöjesprofilen flytta. Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Fakta: Vägglusen suger blod

Vägglössen som kan bli mellan 5 och 6 millimeter långa är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. De är blodsugande och dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta.

I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod på. Den gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.

En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

Källa: Anticimex

Fakta: Så undviker du vägglöss

* Håll resväskan stängd när du bor på hotell. Placera den inte under sängen, utan hellre på en stol mitt i rummet.
* Packa upp väskan utomhus, absolut inte på sängen! Frys eller tvätta innehållet i 60 grader om du misstänker vägglöss.
* Undvik begagnade sängar, sängbord, textilier och soffor eller undersök dem noga innan du tar hem dem
* Om du får bett under natten, leta efter små blodfläckar på lakanet och svarta fläckar på eller kring sängen.
* Kontakta genast värden eller värdens saneringsföretag om du får problem med vägglöss i din lägenhet.

Läs också Vägglössen bland det värsta Anticimex sett – nu vill värden säga upp Frank Sonen misstänks ha flyttat in – då blev mamman uppsagd från ”kvinnohus” Bodde tillsammans i flera år men sonen får inte ta över lägenheten Juriststudent flyttade till Irak – mister lägenhet efter olovlig andrahandsuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.