HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu har Rana och familjen fått kontrakt på lägenheten

Lidingö Rana Barghouth kom från Syrien till Lidingö under den stora flyktingvågen 2015. Hon har jobbat hårt för att komma in i samhället, har fast jobb och svenskt medborgarskap. Nu har familjen fått förstahandskontrakt på sin lägenhet. "Nu kan vi sänka axlarna", säger hon.
Foto: Linda Dahlin
Rana Barghouth är glad. "Nu kan vi tänka på andra saker än att bara oroa oss över vad som ska hända med boendet", säger hon.

Rana Barghouth är glad och lättad. Efter år av osäkerhet över boendet kan familjen äntligen slå sig till ro. Strax innan julhelgerna fick de besked om att de får förstahandskontrakt på lägenheten.

– Vi blev så klart jätteglada. Det har varit så osäkert när vi inte har vetat var vi ska bo. Barnen trivs bra här och går i bra skolor och förskolor och de känner sig lättade, säger Rana Barghouth.

Läs ocksåRana och familjen får bo kvar - i ett år till

Hem & Hyra har tidigare berättat om Rana Barghouth och hennes familj som var en av de nyanlända familjerna 2015 som erbjöds lägenhet på Lidingö enligt bosättningslagen. I oktober 2017 tog Lidingö stad beslut om att säga upp hyreskontrakten för nyanlända efter etableringstiden på två år.

Ett beslut som väckte många känslor och skapade politisk debatt på ön. Kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD) menade att likabehandling av alla Lidingöbor är viktigt. Miljöpartiet i Lidingö menade att beslutet stred mot bosättningslagen och överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Kammarrätten gav Lidingö stad rätt att säga upp kontrakten för de nyanlända.

De flesta familjer fick flytta när kontrakten sades upp. Men Rana Barghouth och hennes man och tre barn fick hjälp av Hyresgästföreningen Region Stockholm med att pröva uppsägningen i Stockholms tingsrätt.

Läs ocksåKammarrätten ger Lidingö rätt att säga upp nyanlända

Just i Ranas familjs fall kunde Hyresgästföreningen hävda att besittningsskydd gällde på grund av att Lidingö stad hade hyrt lägenheten tillsammans med minst två andra lägenheter. Det slutade med att parterna kom fram till en förlikning med Lidingö stad, där Rana och hennes man accepterade att få bo kvar i ett år.

Och nu får de alltså bo kvar med ett förstahandskontrakt.

– Vi är så klart glada att Rana och hennes familj får bo kvar och att hennes barn slipper att ryckas upp från sin skola och sina vänner, säger Roland Sjölin, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, som hjälpt familjen i ärendet.

Nu kan de också börja planera hur de vill ha det inrett i lägenheten.

– Vår äldsta son har fått en loftsäng. Vi har också skaffat en diskmaskin, det var verkligen ett lyft, säger Rana Barghouth.

I höstas fick Rana och de tre barnen svenskt medborgarskap. Hennes man står nu på tur.

– Nu har vi stabila liv med lägenhet och jobb och kan tänka på andra saker än att bara oroa oss över vad som ska hända. Nu kan vi planera framåt. Som att åka på semester till exempel, säger Rana.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.