Annons

Nu kan Åsa sova tryggt – utan risk att få taket över sig

Härnösand Åsa Norbergs gamla värd har utsetts till en av landets värsta av Hem & Hyra. När hennes tak rasade in i sovrummet i höstas hade Åsa plötsligt ingenstans att ta vägen. Trots att hon idag bor tryggt så känner hon av den tidigare oron. Samtidigt händer det mycket på hennes gamla adress på Västra Bondsjögatan 40 som nu fått nya renoveringssugna ägare.
Foto: Åsa Eriksson
Bonaden om hopp var en av de första ägodelarna som invigde Åsas nya hem.

– Jag har just tagit mig ett härligt bad! Jag trivs så det inte är klokt!

Åsa är helnöjd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon har just flyttat in i en större tvåa tillsammans med sin ständiga följeslagare i vått och torrt – lilla chihuahuan Svea, som blir 10 år i april.

– Både hon och jag kände oss lite vilsna i början, men nu börjar vi bo in oss riktigt ordentligt.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Åsa går runt och visar hur hon fixat fint och fyndat möbler. Och berättar om hur trixigt det kan vara att få till saker på egen hand. Men att Härnösandshus som hon hyr av är till stor hjälp.

– De är fantastiska! Jag har knappt hunnit lägga på luren innan de fixat det jag ringt om. Helt otroligt.

Snabb service är annars inget som Åsa är van vid sedan tidigare.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Hennes förre hyresvärd, Ingvar Modig, nominerades till en av landets värsta värdar 2021.

– Han är verkligen värd den guldstjärnan, säger Åsa som talar utifrån egna erfarenheter.

I höstas rasade hennes innertak ner i sovrummet och var på god väg att fallera i vardagsrummet också, till följd av ett långvarigt läckage från ett trasigt yttertak.

Underhållet var eftersatt i hela huset.

– När det regnade fick jag ställa ut hinkar överallt tills jag inte hade fler… Och ja, det där hemska droppande ljudet… Fy, det gick en verkligen på nerverna!

Obehaget och den ständiga oron sitter i fortfarande.

– Jag rycker till och spetsar öronen direkt så fort jag hör nåt misstänkt ljud. Fast jag vet ju att det är lugnt nu, att jag inte behöver oroa mig, men man är på helspänn ändå.

Annons

– Det kommer nog ta ett tag att bli kvitt de där minnena, säger Åsa.

Idag har Åsa Norberg ett ordentligt tak över huvudet.

Åsa brukar promenera förbi sitt forna hem på Västra Bondsjögatan ibland. För att titta till grannarna och kika på hur renoveringarna framskrider.

Huset såldes nämligen i slutet på november. Till ett par i trakten med upprustningserfarenheter, Maria och Thomas Jonasson, ägarna bakom Säbrå fastighetsförvaltning AB. Ett bostadsbolag som startades 2015 och med fyra hyresfastigheter i portföljen.

Västra Bondsjögatan 40 den 7 februari 2021.

Byggnadsställningar smälldes upp redan innan tillträdesdagen, eftersom läget var akut och taket behövde säkras så fort som möjligt. Rivstarten har fortsatt med löpande renovering med bland annat byte av el och innertak.

Ulf Asplund, som bor i lägenheten under den som var Åsas, har vägrat flytta trots alla brister som hopat sig under åren.

Han har för länge sedan accepterat att lösa problemen själv när saker inte funkar längre.

När Hem & Hyra hälsade på Ulf i höstas var gaffeln i fläkten, efter att plastvredet sprack, en av hans speciallösningar i lägenheten. 

 

– Nu har jag fått ett nytt vred! Det och mycket mer fixades snabbt när huset övertogs. Så nu har jag fungerande kyl och frys också, säger Ulf och klappar om hunden Junior.

Han är glad och ser idag ljusare på framtiden. Framförallt känner han en trygghet som han inte känt tidigare.

Hyresvärden Jonassons är, liksom han själv, från stan.

– Vi har känt varann sen vi var små och jag vet att det är bra folk, säger Ulf Asplund.

 

Dessutom har fastighetsägarna Maria och Thomas Jonasson visat prov på att de klarar av liknande utmaningar.

Annons

Det ena exemplet på det är fastigheten på Hälletorpsvägen 10 och det andra på Säbrovägen 39.

Två luggslitna hyresfastigheter som de köpte för några år sedan och som de renoverat från grund till nock.

– Hyreshuset på Hälletorpsvägen var lite trött och behövde lite omsorg. Säbråvägen var det lite större projektet som det var lite mera jobb på och tog oss totalt tre  år att färdigställa. Det var i väldigt dåligt skick och en kul utmaning att kunna återställa fastigheten, säger Maria Jonasson.

– Många tycker vi är tokiga men de är så roligt när de färdiga resultatet blir bättre än man tänkt sig!

Säbråvägen 39 i Härnösand. Vänstra bilden är såsom huset ser ut idag.

 

Hälletorpsvägen 10, Härnösand. Högra bilden visar hur huset såg ut innan renoveringen.

 

Ångermanlands tingsrätt har i en tredskodom gett Åsa Norberg rätt till både hyresnedsättning och skadestånd av sin tidigare hyresvärd.

Totalt 23 297 kronor.

Domen vinner laga kraft om inte Ingvar Modig skickar in en så kallad ”ansökan om återvinning” senast måndag den 15 februari.

– Jag fick det jag begärde. Och visst vore det trevligt att faktiskt få pengarna, men jag tar inte ut något i förskott, säger Åsa.

Hon är tveksam till om hennes förre hyresvärd verkligen bryr sig om domen.

– Han är ju inte direkt känd för att följa lag och ordning…

Läs också Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.