Annons

Nu ska ödet avgöras för hyreshusen i Fjällbacka

Tanum ”Jag känner mig sviken av Tanums kommun. Att de inte ens erbjuder oss hyresgäster att köpa”. Jan Bideke är en av hyresgästerna på Skolgatan i Fjällbacka. På måndag avgörs det vem som blir hans, och grannarnas, hyresvärd framöver. Då tar kommunfullmäktige beslut om husen ska säljas. Och bollen för hur det blir ligger hos en före detta granne, Sonny Haglund (KD).
Fjällbacka, kyrka, Tanums bostäder
Foto: Kajsa Wedberg
Nu är det klart att Jan Bidekes nya hyresvärd blir ett litet familjeföretag från Uddevalla. Han hoppas att det blir bra, men känner ändå lite oro för framtiden.

Utsikten från Jans lägenhet är slående vacker. Det är just den utsikten som sommargäster betalar miljoner för att få glädje av några veckor varje år. Men de här två husen med 14 lägenheter är det allmännyttan genom kommunala Tanums Bostäder som äger – än så länge.

För Tanums Bostäder vill nu sälja hyresrätterna, för att få loss kapital till investeringar. Ett byggföretag i Ljungskile har lagt bud, som det nu ska tas beslut om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Husen, kallade Kyrkskolan, byggdes 2014 och har varit något av paradlägenheter för bostadsbolaget. Men när det nu finns ett bud på 30 miljoner kronor så ser det ut att bli en försäljning. Ett beslut om försäljning var uppe på fullmäktiges bord redan i november förra året. Men då togs beslut om en ny utredning, då det kommit fram uppgifter som visade sig inte stämma. Bland annat att man haft problem att få hyresgäster.

Nu är utredningen klar och beslut ska tas på måndag. Det oroar Jan Bideke och hans grannar.

”Ingen har lyssnat”

– Jag har bott här sedan husen byggdes, säger Jan. Och jag tycker det är för jävligt att man vill sälja det till en privat hyresvärd.
Han berättar att hyresgästerna själva i sju års tid har försökt köpa loss sina lägenheter, att man redan bildat en bostadsrättsförening, som nu är vilande, och lagt fram sitt förslag om köp till kommunen.

– Men ingen har lyssnat. I stället vill man sälja till någon okänd som vi inte alls vet hur det blir med, säger han.

Havet och Valön. Det är vad Jan Bideke kan se från sin altan. Här ser han solnedgångar och njuter. Nu oroar han sig hur det blir om en privat värd köper hyreshuset av Tanums Bostäder. ”Vi vet att vi får bo kvar, men vi vet inte hur det blir”, säger han.

Jan är väldigt nöjd med Tanums Bostäder som värd. Så helst av allt hade han haft det ägandet kvar, om det inte varit för de höga hyrorna.

– Ja, hade det inte varit för att vi har hyror i klass med Stockholm, så hade vi nog aldrig funderat på att försöka köpa lägenheterna, säger han. Tanums Bostäder är en väldigt bra värd. De sköter allt så bra, är snabba och duktiga, har fint bemötande och allt. Men när hyran ligger på nästan 10 000 i månaden för min lilla lägenhet, då ser man ju att det skulle bli billigare om man gör om det till en bostadsrätt med oss hyresgäster som ägare.

Läs ocksåÅtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägningKällarlägenheten saknar tillräcklig värme och verkar inte ha bygglov som bostad. Dessutom är det iskallt i badrummet. När Sebastian Varas krävde åtgärder fick han ett SMS om att han var uppsagd.

Men det har inte gått igenom. De första åren när förslaget presenterades för kommunen fick hyresgästerna svaret att det inte var aktuellt att sälja.

– Sedan fick vi höra rykten om att det var en försäljning på gång och det annonserades ut, men vi fick fortfarande inget höra, säger Jan.

Annons

Den borgerliga majoriteten i Tanums kommun vill se en försäljning, men när affären var uppe på bordet i november var Sonny Haglund (KD) tveksam till en försäljning. Och när Hem & Hyra når honom per telefon några dagar innan beslutet ska tas i kommunfullmäktige säger han att han ännu inte bestämt sig.

Läs ocksåTog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad”Bostadsrättsföreningen krävde en hyreshöjning på upp till 28 procent. Men flera hyresgäster vägrade gå med på det.

– Jag har själv bott i huset, jag känner dem som bor där och det gör inte beslutet lättare, säger han. Från början har jag varit emot en försäljning, men nu vet jag inte. Jag ska prata med de övriga partierna på söndag, sedan får jag bestämma mig.
Men han säger att han också är tveksam till affären som sådan. Det är ett Ljungskileföretag som lagt ett bud på husen och det handlar om stora pengar som skulle ge Tanums Bostäder ett välkommet tillskott.

Bestämmer sig på måndag

Sonny Haglund menar att hyresgästerna varit alldeles för passiva och inte visat intresse för att köpa sina bostäder.

– Ja, jag tycker absolut att de skulle varit betydligt mer aktiva, att de vill köpa, säger han.

Han menar att den bostadsrättsförening som bildats och som nu ligger vilande, inte alls presenterat ett förslag som kommunen kunnat anta som alternativ till den köpare som nu lagt anbud.

Sonny Haglund menar att de två husen är dyra i drift.

Men de har ju kallats flaggskepp för Tanums Bostäder. Är det inte så?

– Absolut inte flaggskepp, säger han. De är en tung börda med stora kostnader.

Det låter som om du redan har bestämt dig för att säga ja till affären?

Annons

– Nej, jag har inte bestämt mig. Det är en obekväm fråga för mig, eftersom jag känner hyresgästerna. Men i det här fallet måste jag tänka på vad som är bäst för kommunen. Men jag kommer att ta ett beslut, och jag vet idag inte vilket det blir.

Semesteridyll. De två hyreshusen som ni kan säljas till en privat värd ligger mitt i Fjällbacka. Hyresgästerna är oroliga för hur det kommer att bli om inte länge Tanums Bostäder står som ägare. Och helst av allt hade de själva velat köpa sina bostäder.

Hyresgästerna har gjort en skrivelse till kommunen där de förklarat sig villiga att köpa.

– Men nu ser det ut som om det blir en privat värd som köper husen. Det väcker naturligtvis stor oro bland alla oss som bor här. Vad kommer att hända? Vi vet att vi får bo kvar, men hur kommer det att bli?

Jan tycker att kommunen kunde behandla sina fast boende medborgare på ett bättre sätt.

– Vi bor här och kommunen behöver sina fast boende kvar, för att det inte ska bli ännu mörkare och tystare på vinterhalvåret, säger han. På sikt kommer en sådan här försäljning att utarma hela samhället.

”Omdömeslös och omoralisk”

När Hem & Hyra skrev om den planerade försäljningen i november sa oppositionsrådet Oskar Josefsson (S) att han värnade om hyresrätten. Och Miljöpartiets Michael Halvarsson var mycket kritisk till försäljningsplanerna, som han menade kommer att leda till ökad segregering av Fjällbacka.

– De här 14 lägenheterna ligger i en del av Fjällbacka där marknadskrafterna har tillåtits ta över. I princip alla bostäder är uppköpta av sommargäster, som bara är här några månader om året. Följden av det blir att Fjällbacka blir en mörk och död ort om vintern så många hus står tomma, säger Michael Halvarsson (MP).

Han menade att en försäljning både var omdömeslös och omoralisk.

Läs också Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal" Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.