Annons

Ny bok om Hyresgästföreningens historia

Halland I år fyller Hyresgästföreningen 90 år. Det firas med att ge ut boken "Eldsjälar". Hem & Hyra träffade författaren Jan Fredriksson för några snabba frågor.

Om Hyresgästföreningen var en person hur skulle du beskriva henne/honom då?

– Det är helt klart en kvinna av det skälet att jag får intrycket av att det är mest kvinnor som driver de lokala aktiviteterna i bostadsområdena. Jag skulle beskriva henne som en 90-åring som tar hand om många problem i bostadsområdena och som skapar förtroende mellan människor som kommer från olika ekonomiska, kulturella och religiösa bakgrunder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din


Är hon driftig?

– Det är en driftig 90-åring men hon var mer aktiv förr. Det finns en passivitet i dag som tyder på en viss försvagning. Hon har svårt att få med sig andra som vill jobba ute i bostadsområdena.
Jag har en känsla av att de som engagerade sig politiskt i början av 1900-talet var mer framgångsrika än vad de är som engagerar sig i dag.

– Sist kan avslöjas att hon är väldigt social. Hon älskar att spela boule, sticka och dricka kaffe med grannarna.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.


Vilka händelser är de viktigaste i hennes liv?

– Ja, den allra viktigaste skulle jag säga är hennes födelse. I början av 1900-talet rådde stor bostadsbrist i Sverige och lägenheterna var miserabla. När riksföreningen bildades 1923 var hon mycket efterlängtad.

– En annan viktigt händelse var bildandet av HSB som var en kollektiv sparfond vars pengar användes till att bygga bostäder. Hyresgästerna tog helt enkelt tag i bostadsbristen på egen hand.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”


Varför skrev du boken?

– Aktiva engagerade medborgare har alltid intresserat mig. För ett par år sedan skrev jag om Helsingborgshem. Under det arbetet lärde jag mig många intressanta saker. Bland annat att Hyresgästföreningen var en stark pådrivande kraft till att vi fick allmännyttan i Helsingborg.

Annons

– Därför kontaktade jag Hyresgästföreningen i Region norra Skåne och frågade om de inte ville ha en bok om sin lokala historia vilket de sade ja till och på den vägen är det.


Vilken roll tror du att Hyresgästföreningen kommer att spela i framtiden?

– Jag hoppas att det är en förening som kommer att ha en viktig roll. Jag tror att hyresgästerna kommer att fara illa om det inte finns någon organisation som företräder dem. Om man vill driva sina frågor måste man organisera sig och de som är bäst organiserade brukar vinna. Så enkelt är det.

Läs också Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.