Annons

Ny bytesaffär på gång i Göteborg

Göteborg Kommunen vill byta 300 lägenheter på Marconigatan i Frölunda mot byggbar mark. Hyresgästerna i området får i så fall Skandia som ny värd. Men bytesaffären har väckt protester direkt.
Poseidons tre hyreshus på Marconigatan, granne med Frölunda torg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Bytesaffären gäller Poseidons tre hyreshus på Marconigatan, granne med Frölunda torg. Drygt 300 hushåll berörs.

Det har bara gått några månader sedan planerna på en liknande bytesaffär i Rannebergen skrotades. Då hade förslaget hunnit orsaka starka protester, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om.

Nu föreslår Göteborgs kommunala bostadskoncern ett nytt byte, denna gång i Frölunda och med privatägda Skandia Fastigheter som motpart.

Förslaget går ut på att hyresvärden Poseidon lämnar ifrån sig drygt 300 lägenheter på Marconigatan, granne med Frölunda torg. I gengäld får bolaget byggrätter för nya bostäder i samma område, samt vid expansiva Backaplan på Hisingen.

Skandia Fastigheter äger Frölunda torg, och vill låta köpcentret växa vidare i bottenplan på de aktuella husen. Det skulle i praktiken innebära att berörda hyresgäster tvingas flytta på sig.

Samma dag som bytesaffären blev känd kallade Framtiden till informationsmöte på kvällen för berörda hyresgäster. Trots bara några timmars varsel kom ett 70-tal personer dit.

– Det visar på den oro som många känner. Och det var ganska heta känslor på mötet, säger Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige, som själv var där.

Framför allt är det Skandias hårdare regler för nuvarande och nya hyresgäster som väcker oro, enligt Lundberg. Det gäller bland annat kraven på vem som får lov att hyra. Dessutom bekymras de boende av hur det ska bli med renoveringar och standardhöjningar framöver.

– Man vill behålla en kommunal ägare. Så nu är det viktigt att mobilisera hyresgästerna, som man gjorde i Rannebergen. Från regionens håll är vi beredda att backa de lokala krafterna allt vi kan, säger Kristofer Lundberg.

Hyresgästföreningen har den senaste veckan haft informationstält på Frölunda torg, och träffat Framtiden för att diskutera inflytandet för Marconigatans hyresgäster.

– Det är väldigt olyckligt att man spelar med människors hem. Därför är det jätteviktigt att hyresgästerna får komma in i processen och säga vad de tycker. Det finns fortfarande möjlighet att säga sitt, om Framtiden menar allvar med sitt tal om inflytande och demokrati. Det är lite upp till bevis för dem, säger Kristofer Lundberg.

Framtiden och Poseidon har hittills tagit ett så kallat inriktningsbeslut kring bytesaffären. Det innebär att förslaget nu ska utredas. Bostadskoncernen har också skickat ut en enkät om planerna till de hyresgäster som berörs.

För Hyresgästföreningen har Marconigatan en principiell betydelse.

– Det här är en större fråga än bara de här 300 lägenheterna. Allmännyttan som helhet försvagas, och det är de med störst behov av bostad som drabbas hårdast, säger Kristofer Lundberg.

Fakta: Parterna i bytesaffären

Ungefär 2 000 hushåll bor i kommunägda Poseidons hus runt Frölunda torg.

De hus som är aktuella för ett byte är de tre höghusen på Marconigatan 7–13, 15–21 och 23–29. Husen är byggda i mitten av 1960-talet och rymmer drygt 300 lägenheter.

Skandia Fastigheter är en av landets tio största privata hyresvärdar. Bolaget äger och förvaltar också många kommersiella lokaler, bland annat Frölunda torg. Skandia Fastigheter hette tidigare Diligentia.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.