Annons

Poseidons förslag: Hyreshöjningar på 30 procent i Frölunda

Göteborg 30 procent. Ungefär så mycket verkar hyran höjas efter de stora renoveringarna på Näverlursgatan vid Frölunda torg, som planeras starta i höst.
Foto: Magnus Åsblad
, Var och ett av de stora husen på Näverlursgatan rymmer runt 100 lägenheter. Foto: AnnaKarin Löwendahl,

Som Hem & Hyra har berättat tidigare står hyreshusen på Näverlursgatan och Marconigatan i Frölunda inför stora renoveringsbehov. Sedan det stod klart förra våren att hyresvärden Poseidon tänkte renovera har det pågått samtal och diskussioner både med boende och med Hyresgästföreningen.

Igår höll Poseidon ett dialogmöte med de boende i Frölunda, och där presenterades ett förslag för hur ombyggnaden av det första huset, Näverlursgatan 2-8, ska gå till. Det är mycket som ska göras: nya kök och badrum, ny ventilation, värme, el- och stambyte. Därtill ska entréerna göras om, hissarna bytas ut och det blir nya tvätt- och miljöstugor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjning med runt 30 procent

Det innebär också en högre hyra – och det är förstås det som är knäckfrågan för många hyresgäster. I Poseidons förslag ska alla hyresgäster kunna välja mellan en bas-nivå och en utökad nivå på renoveringarna. Basnivån innebär hyreshöjningar med ungefär 30 procent.

Det är en stor ökning, men ändå mindre än vad det tidigare talats om på exempelvis Stena Fastigheters Pennygången i Högsbo (över 60 procent) eller i Backa Röd på Hisingen (nära 60 procent), där Poseidon också äger husen.

Läs ocksåJohan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat saneraHalvkroppsporträtt på Johan Jakobsson, i vinterjacka inomhus framför ett fönster.

Runt 1 400 kronor mer för en 2:a

Annons

En typlägenhet med två rum och kök på 61 kvadrat kostar idag runt 4 960 kronor i månaden på Näverlursgatan. Efter den föreslagna höjningen blir den nya hyran 6 415 kronor i månaden.

På samma sätt tänks hyran för en fyra på 85 kvadrat höjas: Från dagens 6 370 kronor till ungefär 8 430 kronor i månaden.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

För den som väljer en utökad nivå på renoveringen höjs hyran istället med runt 47 procent. Oavsett vilken nivå man väljer föreslår Poseidon att den nya hyran fasas in under fem år.

Slavica Djurdjanovic har bott på Näverlursgatan 6 i sex år. Hon tycker att hennes lägenhet är jättefin, och att den egentligen inte behöver renoveras.

– Som det är nu behöver man inte göra om hos mig! Och det är mycket pengar, 1 300 kronor för min två. Men jag trivs där jag bor, så jag ska försöka stanna kvar, säger hon.

Gun-Inger Oskarsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Frölunda torg, tycker att dialogmötet med Poseidon var bra.

Annons

– Det känns som att de flesta fick svar på sina frågor ikväll. Men man ska komma ihåg att detta är Poseidons förslag. Hyresnivån har inte förhandlats med Hyresgästföreningen än, säger hon.

Renoveringsstart efter sommaren

Om allt går enligt planerna förhandlas hyrorna formellt med Hyresgästföreningen nu under sommaren. Husen på Näverlursgatan och Marconigatan kommer att renoveras ett hus i taget, och varje hus kommer ta ungefär ett år att rusta upp.

Först ut är Näverlursgatan 2-8. Där beräknas man starta i september. Under tiden renoveringarna pågår måste husen stå tomma. Alla hyresgäster erbjuds evakueringslägenheter av Poseidon i närområdet.

Fakta: Renoveringen i Frölunda

De totalt sju husen kommer uppskattningsvis att ta tio år att renovera, ett hus i taget. Arbetet med det första huset, Näverlursgatan 2-8, beräknas starta september 2014.
Renoveringen innefattar bland annat byte av stammar för vatten och avlopp, nya värme- och ventilationssystem, nya badrum och kök, entréer och hissar.
Hyresgästerna kommer att kunna välja antingen en bas-nivå eller en utökad nivå på renoveirngen av sin lägenhet. Dessutom kommer alla att kunna göra vissa specifika tillval.
Hyran kommer förmodligen att höjas med runt 30 procent för de hyresgäster som väljer bas-nivån. Den exakta hyreshöjningen har dock ännu inte förhandlats med Hyresgästföreningen.
Under tiden som renoveringen pågår måste de boende flytta ut. Hyresgästerna har förtur till Poseidons andra lägenheter i området.

Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.