Annons

Ny detaljplan på gång i Borghamn

Vadstena En detaljplan för nya bostäder i Borghamn kommer att göras. Uppdraget bedöms ha högsta prioritet.

Allt började med ett medborgarförslag för omkring ett år sedan. Förslaget var att kommunen borde detaljplanera ett markområde längs Hovanäsvägen, för att möjliggöra byggnation av nya bostäder. Bebyggelsens placering skulle knyta ihop de äldre och nyare delarna av samhället.

Sedan dess har Östgöta Dal ekonomisk förening kämpat för en detaljplan och ibland har medlemmarna känt att de gjort det i motvind.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu får plan- och bygglovsavdelningen på Vadstena kommun det formella uppdraget att ta fram en detaljplan. Många planprojekt är på gång och kommunen har delat in dessa i tre olika prioritetsgrupper. Detaljplanen för Borghamn har placerats i gruppen med högst prioritet.

Annons

Det är kommunen som äger marken och vem som ska bygga på den är fortfarande oklart. Men Östgöta Dal har fört långtgående diskussioner med ett skånskt arkitekt- och byggföretag, Merbo, som är intresserade. Men det förutsätter att man hittar någon som är villig att äga och förvalta fastigheterna. Östgöta Dal tänker sig att en bostadsrättsförening skulle kunna stå för den biten, men att ett antal av lägenheterna ska vara hyresrätter. Ett 20-tal marklägenheter med två till tre rum och kök planeras.

Villapriserna är förhållandevis låga i Borghamn. Finns det en marknad för nybyggda hyreslägenheter med relativt sett höga hyror?

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Produktionskostnaden blir ju densamma oavsett om man bygger i Stockholm eller Borghamn. Men jag tror att det finns en efterfrågan på den här typen av boende. Det verkar som att smärtgränsen går någonstans vid en hyra på 8 000 kronor i månaden och det räknar vi med att klara, säger Boo Björk på Merbo.

Annons

På tisdag, den 3 maj, hålls ett informationsmöte om planerna i Borghamns bygdegård. Då medverkar representanter från Östgöta Dal och Merbo.

Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.