Annons

Ny enkät: Få hyresgäster vill ombilda i Jordbro

Haninge Politikerna i Haninge vill att Haninge Bostäder säljer lägenheter i Jordbro. Men enligt en enkät till hyresgästerna är intresset svalt. En av tio vill köpa.

Men Haninge Bostäders vd Christoph Vejde är inte förvånad över det låga intresset.
– Jag tror generellt att intresset för ombildning är lågt i Jordbro. Vi har sett det vid tidigare undersökningar också, säger han.

Svaren på enkäten från Haninge Bostäder är tydlig. Av de 630 tillfrågade hyresgästerna svarar 12 procent eller 77 stycken att de är intresserade av att köpa sin lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Intresset pendlar mellan fastigheterna och ligger som högst på 23 procent och som lägst på 0. Men det återstår en rejäl uppförsbacke för att nå de två tredjedelar, 67 procent, som krävs för att ombilda. Christoph Vejde tolkar siffrorna som att det finns en stor osäkerhet bland de boende.
– Vissa kanske inte förstår språket, andra kanske tror att de skriver på att de vill köpa när de gör en intresseanmälan och därför är rädda att svara ja, säger han.

Annons

För att räta ut eventuella frågetecken kommer han så fort som möjligt att anordna ett informationsmöte med hyresgästerna.
– Då tror jag vi kan få upp siffrorna och sedan återstår att se om vi kommer upp i så många som behövs, säger han.

För att kunna leva upp till kravet på ombildning i Jordbro som står i ägardirektivet från politikerna i Haninge kommun kommer Christoph Vejde kanske pröva en okonventionell metod.
– Vi kommer eventuellt att uppmuntra de som inte vill köpa att byta med de som vill köpa sin lägenhet för att få fram en fastighet där två tredjedelar vill ombilda, säger han.

Annons
Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation
Läs också Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.