HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny grupp utreder bostad(s)politiken

Nyheter Socialdemokraterna vill ha en ny, social bostadspolitik. Nu ska en expertgrupp utreda vilka förutsättningar det finns att förändra dagens ojämlika bostadsmarknad – och därmed ge alla möjlighet att skaffa en bra bostad.

Ett eget hem är inte alla förunnat. Unga, ekonomiskt svaga och nya svenskar är några av de grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Detta vill Socialdemokraterna ändra på och tar nu sikte på en ny, social bostadspolitik för att komma tillrätta med problemet. Vägen dit börjar med en expertgrupp med representanter från bostads- och byggbranschen. De har nu fått i uppdrag att analysera dagens bostadsmarknad och sedan ta fram olika alternativ som kan ligga till grund för den nya, sociala bostadspolitiken.

Gruppens ordförande är Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och socialdemokratisk debattör. Han konstaterar att det, efter gruppens två inledande möten, finns en ambition att söka nya svar med öppet sinne.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Det behövs. Vi på Veidekke har gjort en egen analys av 15 länders sociala ambitioner när det gäller bostadsfrågan, och där ligger Sverige i botten, säger han.

Lennart Weiss påminner om att den historiska definitionen av social bostadspolitik är att det ska vara möjligt för alla att efterfråga goda bostäder, i hela landet. Bostadsfrågan var en del av socialpolitiken och en central hörnpelare av den socialdemokratiska folkhemstanken.

Annons

– Det är ett perspektiv som närmast helt lyser med sin frånvaro i dag och något som gör uppdraget intressant. I Sverige i dag domineras debatten av byggnadsvolymer. Man sätter likhetstecken mellan byggande och sociala ambitioner. Men byggande har lett till att tudelningen ökat. De som svarar för efterfrågan är den välmående medelklassen. Samtidigt som tröskeln för svaga grupper har höjts, säger han.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Även hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är med i expertgruppen och påpekar att nya tider kräver nya lösningar.

– En ny bostadspolitik måste ta avstamp i samhällsutvecklingen i stort och i att förutsättningarna ser olika ut runt om i Sverige. Både storstadens och landsbygdens utmaningar måste hanteras. Och jag tycker att det är bra att lyfta bostadsfrågan i ett annat perspektiv och utgå från att bostaden är del i välfärden. Min uppgift i gruppen blir att betona hyresgästernas perspektiv, skatteorättvisan och vad som händer i och med renoveringar, säger hon.

En och annan diskussion lär det i alla fall bli i gruppen. Ordförande Lennart Weiss tycker exempelvis inte att ägda bostäder gynnas. En åsikt som inte delas av Marie Linder.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Nej, men jag tycker samtidigt att det är bra att olika åsikter möts. Och att just jag är med som bär med mig andra erfarenheter och fakta in i arbetet, säger hon.

Expertgruppens analys ska presenteras i sommar.

Fakta: Expertgruppen

Lennart Weiss, (ordförande) kommersiell direktör på Veidekke

Marie Linder, Hyresgästföreningen

Lotta Jeansson, Riksbyggen

Ewelina Tokarczyk Holm, Einar Mattson AB

Åsa Johansson, Sabo – Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag

Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna

(Samtliga deltar som privatpersoner och ej som företrädare för organisationerna/företagen)

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.