Annons

Ny låg höjning hos Gotlandshem

Gotland Gotlandshem höjer hyrorna med 0,48 procent från årsskiftet. Det är den lägsta hyreshöjningen på över fem år för bolagets hyresgäster.

Det kommunägda bostadsbolaget Gotlandshem hade begärt att få höja hyrorna under nästa år med 2,25 procent. Men när förhandlingarna avslutades med Hyresgästföreningen kom parterna överens om en höjning med 0,48 procent i genomsnitt från den 1 januari. Det är den lägsta hyreshöjningen sedan åtminstone 2011.

– Jag är nöjd med resultatet om man utgår från vad de hade begärt från början. Det har varit en tuff förhandling men vi har haft ett bra förhandlingsklimat, vi har lyssnat på varandras argument. Det är en av de bättre förhandlingar jag varit med om, säger Lars Arvidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreshöjningen på 0,48 procent ger Gotlandshem ett tillskott på 1,9 miljoner kronor under nästa år. Men bolaget hade begärt mer pengar bland annat för att klara kommande investeringar i underhåll.

Annons

”GotlandsHem står inför mycket stora ekonomiska utmaningar under lång tid framöver när miljonprogrammet ska rustas för kommande generationer. Vi tittar på de alternativ som finns för att lösa dessa utmaningar och ser att en bra hyresutveckling är en viktig parameter”, skriver vd Elisabeth Kalkhäll i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningen och Gotlandshem har även kommit överens om hur större renoveringsarbeten framöver ska påverka hyrorna. Tidigare har till exempel kostnaden för en standardhöjande renovering i ett hus slagits ut på alla hyresgäster i bolaget. Nu ska kostnaden i högre grad fördelas på hyresgästerna i det specifika huset.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

”Det är modellen Hyresgästföreningen önskar jobba efter i större utsträckning och som vi ser används mer på andra håll i landet”, skriver Elisabeth Kalkhäll.

Fakta: Gotlandshems hyreshöjningar
År Bolagets yrkande i procent Hyreshöjning i procent
2011 4,1 2,5
2012 3,89 2,96
2013 4,5 2,6
2014 (tvåårsuppgörelse 2013-2014) 2,0
2015 3,0 1,3
2016 1,29 0,6
2017 2,25 0,48
Pengar i en portmonnä.
Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.