Annons

Ny studie ska ge Malmös unga fler bostäder

Malmö Målet är 1 000 nya bostäder till Malmös unga. Nu får Hyresgästföreningen 300 000 kronor från Malmö stad för att göra en utredning om hur det ska gå till.
Foto: Gry Ellebjerg/Anders Paulsson/Stefan Wulff

Som Hem & Hyra berättade i våras har Hyresgästföreningen gått samman med en rad aktörer på bostadsmarknaden med målet att skapa 1 000 nya ungdomsbostäder till rimliga hyror. Då gick gruppen ut med en avsiktsförklaring, nu har man ansökt om 300 000 kronor för att kunna genomföra en utredning kring hur det hela ska gå till. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade igår att godkänna ansökan.

– Med vårt initiativ kommer vi att se till att det byggs fler bostäder för unga. Bostäder som unga dessutom ska kunna ha råd att bo i. För att detta ska bli verklighet så krävs det samverkan med fastighetsägare, byggbolag, arkitekter och Malmö stad, säger Kenneth Gustavsson, ordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De 300 000 kronorna ska användas till:

Annons
  • En fördjupad studie med övriga inblandade parter.
  • Framtagande av en tydlig modell för hur krav som påverkar kostnader i projektet kan hanteras på ett strukturerat sätt och balanseras av möjligheter att utveckla projektet.
  • Slutrapportering av förstudien.Initiativet går hand i hand med det uppdrag i årets budget som kommunstyrelsen fått, att tillsammans med bostadsmarknadens aktörer utarbeta en strategi för att öka antalet ungdomsbostäder.

Enligt stadskontorets tjänsteskrivelse, som ligger till grund för arbetsutskottets beslut, ligger ansökan om att bygga 1 000 bostäder för unga helt i linje med kommunens egen ambition och budgetmål. Även kommunen har som mål att det ska byggas 1 000 ungdomsbostäder. Enligt tjänsteskrivelsen saknas det dock en noggrannare beskrivning kring hur Hyresgästföreningens ska använda pengarna.

Det är Hyresgästföreningen som leder studien. De andra aktörerna som deltar är: Trianon, byggfirman Otto Magnusson, Lifra, Malmö White Arkitekter och Prolog.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.
Läs också Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Mångårig regionordförande lämnar: ”Det är dags att släppa fram nytt folk” Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.