Annons

Nya chockbeskedet för problemhusens hyresgäster: Elen stängs av på måndag

Nyheter Julen är slut men värden har fortfarande inte betalat räkningen till elbolaget. På måndag riskerar hyresgästerna i Ställdalen att vara utan el och värme om inget oväntat händer. Enligt väderprognosen ska det då vara 11 minusgrader på morgonen. ”Det känns så hopplöst”, säger hyresgästen Monica Johnsson.
Kvinna i grå t-shirt som kikar ut genom en dörrspringa.
Foto: Pavel Koubek/Montage Rikard Ljungqvist
Monica Johnsson.

(Uppdaterad). Två dagar före julafton stängdes elen av för hyresgästerna i problemhusen på Ställbergsvägen i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun, som ligger i norra delen av Örebro län. Hyresgästerna riskerade en jul utan varken elektricitet eller värme, eftersom centralvärmen är frånkopplad och de få lägenheter som är bebodda värms upp med portabla elelement som går på värdens abonnemang.

Efter Hem & Hyras samtal till elbolaget Ellevio slogs elen på, eftersom man har som policy att inte slå av el under jul- och nyårshelgerna. Bolaget sade sig inte heller ha någon vetskap om att det bodde människor i lägenheterna i de slitna hyreshusen där mänga av fönstren gapar tomma.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu är julen över och hyresvärden Hilldex har fortfarande inte betalat elräkningen. Under torsdagen sattes lappar upp på portarna om att elen stängs av på måndag. Då ska det på morgonen vara 11 minusgrader, enligt SMHI:s prognos. De portabla element som hyresgästerna fått av värden kommer att sluta sprida värme när elen stängs av.

Ellevios presschef Jonatan Björck bekräftar att planerna ligger fast. Några kontakter med Hilldex har inte elbolaget haft, men värden betalar inte räkningarna och svarar inte på de kravbrev som Ellevio skickat ut.

– Så tidigt som möjligt på måndag räknar vi med att stänga av. Vi hoppas att hyresgästerna hinner kontakta kommunen för att få hjälp.

Läs ocksåPrecis före jul - elen bruten för hyresgäster när värden inte betalat räkningen

Det är alltså hyresgästerna som måste kontakta kommunens socialkontor?

Annons

– Ja, det är där det landar. Vi har inte vi möjlighet att ta det fulla ansvaret. Hyresgästerna hamnar i kläm. Det är en oerhört tråkigt att inte fastighetsägaren tar sitt ansvar och betalar räkningarna. Hur mycket pengar det rör sig om kan jag inte säga, men det är inte första gången som räkningarna inte betalas. Även elhandelsföretaget har fodringar, säger Jonatan Björck.
Hem & Hyra har försökt att nå ansvarig på Ljusnarsbergs socialkontor, men ingen har återkommit.

Monica Johnsson har bor i ett av husen tillsammans med hundarna Rocky och Lady.

Läs ocksåJulen räddad - Hem & Hyras frågor gjorde att elen slogs på

– Jag trodde värden hade betalt när vi fick tillbaka elen före jul. Nu känns det så hopplöst, jag vet inte riktigt vad jag ska göra. På måndag ska det bli tio minusgrader och vi riskerar att stå utan både el och värme.

En timme senare efter vårt första samtal ringer Monica Johnsson upp. Hon har fått löfte av en närstående till värden att elen inte ska stängas av för henne.

Hilldex företrädare Tino Bessou brukar vara svårfångad. Men när Hem & Hyra ringer honom svarar han och är ovanligt pratsam. Han säger att elen enbart kommer att stängas av för hyresgäster som bosatt sig där olovligen. De som har kontrakt och betalar sin hyra kommer inte att drabbas.

– Vi har bara hyreskontrakt på sex av 57 lägenheter. Betalar man hyran till mig kommer man ha kvar elen, men vi har problem med folk som bryter sig in och ockuperar lägenheterna. Hilldex kan inte lösa hemlösas problem, säger Tino Bessou.

Annons

En av de hyresgäster som Tino Bessou uppger inte betalar hyran och som elen ska brytas för är Zlatko Aleksiev. Han bor sedan två år i en av lägenheterna tillsammans med fru och två barn, fyra och sju år gamla. Hem & Hyra intervjuade honom innan jul då elen senast var avstängd. Han hävdar bestämt att hyran är betald och att han har ett kontrakt.

– Värden är sur på mig för att jag pratade med tidningen. Han har fått pengar och jag kan visa kontraktet. Jag tänker på mina barn och funderar på vad jag ska göra. Tyvärr har jag inget annat boende på gång, det vore så bra om vi kunde få hjälp härifrån, säger Zlatko Aleksiev.

Tino Bessous påstående om att elen bara ska stängas av i vissa hus stämmer det inte, enligt Ellevio.

– Vår ambition är att stänga av elen i alla hus på måndag, säger presschefen Jonatan Björck.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.