Annons

Precis före jul – elen bruten för hyresgäster när värden inte betalat räkningen

Ljusnarsberg Två dagar före julafton stängdes elen i hyreshuset i Ställdalen av efter att hyresvärden Tino Bessou inte betalat räkningen. Hyresgästerna riskerar därmed en kall, mörk jul utan både julmat och Kalle Anka.
Foto: Anna Rytterbrant
Med mobilkamera och blixt lyckas Zlatko Aleksiev ta en bild inne i den annars mörka lägenheten i Ställdalen. Elen stängdes av för honom och grannarna efter att hyresvärden inte betalat räkningarna.

Hyresgästen Zlatko Aleksiev i Ställdalen hade förberett allt. Julgran, julklappar och mat. Men två dagar före julafton bröts elen för cirka tio hyresgäster i Ställdalen.

– Mina barn längtar jättemycket, vi kan inte ha en jul utan el, säger Zlatko förtvivlat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Helt utan förvarning upptäckte hyresgästerna att deras hyresvärd Tino Bessou inte betalat elen i tid och därför stängdes elen av under förmiddagen. Elen ingår i hyresgästernas hyra. Och sedan hyresvärden för två vintrar sedan stängde av värmen för att spara pengar och vattenrören till värmen i husen sprack, värms lägenheterna med element med direktverkande el.

– Jag hade lämnat min son på skolan och när jag kom tillbaka såg jag en man komma upp ur källaren. Jag frågade vad han gjorde och han sa att han stängde av elen eftersom hyresvärden inte betalat räkningen, berättar Zlatko Aleksiev.

Sedan två år tillbaka bor han i en av lägenheterna i Ställdalen tillsammans med sin fru och deras två barn: fyra och sju år gamla.

Läs ocksåJulen räddad - Hem & Hyras frågor gjorde att elen slogs på
Zlatko Aleksiev och hans familj hade förberett inför jul. Men sedan värmen stängdes av och rören sprack för några år sedan har lägenheterna värmts med el-element. Därför drabbas hyresgästerna hårt nu när elen stängts av.

Zlatko försökte kontakta sin hyresvärd.
– Han svarade inte. Telefonen var avstängd. Det kommer bli kallt i natt. Ingen el fungerar. Maten i frysen kommer att tina och vi kan inte laga varm mat. Allt blir förstört!

LÄS DEN LYCKLIGA UPPLÖSNINGEN: HEM & HYRAS FRÅGOR GAV ELEN TILLBAKA!

Annons

Samma eftermiddag tog han sina barn med i bilen och åkte till Örebro för att de skulle få lite värme.

Läs ocksåKravet på husägare i Ställdalen: "Åtgärda annars stänger vi"

I ett grannhus lyckades hyresgästen Monica Johnsson rädda kvar elen till sig och grannarna.

– Jag bönade och bad så mycket att el-killen lät den vara på och han var snäll och lyssnade. Men då var elen redan avstängd i det andra huset, säger hon.

Hon berättar att även hon försökt kontakta sin hyresvärd Tino Bessou, men att han sagt till henne att han sålt husen. Men enligt Lantmäteriet står Tino Bessous företag Hilldex fortfarande som ägare till fastigheterna som Hem & Hyra skrivit om flera gånger tidigare.

Hem & Hyra har flera gånger skrivit om husen i Ställdalen.

Under sena eftermiddagen kontaktade Zlatko Hyresgästföreningen på Hem & Hyras uppmaning. Föreningen har flera gånger tidigare lyckats få igång elförsörjningen i liknande fall.

– I akutskedet kan vi kontakta hyresvärden för att förmå dem betala. Men det kanske är lönlöst i det här fallet. Då ringer vi till elbolaget och förklara att det är tredje part som blir drabbade. Det är ju inte hyresgästerna som gjort fel här. Vi försöker få dem att förstå skadan de drabbas av, säger Susanna Skogsberg som är Hyresgästföreningens förbundsjurist.

– En annan åtgärd som eventuellt kan komma ifråga, är att hyresgäster tillsammans med en jurist ser över skulderna. Om hyresgästerna vill kan de betala elräkningen tillsammans och dra av på hyran. Men det måste göras tillsammans med en jurist och görs endast i sista hand, säger Susanna Skogsberg.

Annons

Elbolaget Ellevios presschef Jonatan Björck säger att kommunikationsavdelningen kommer titta vidare på ärendet under onsdagen.
– Men generellt är det så att en sådan här sak föregås av en ganska lång process och inget som görs från ena dagen till den andra. Och även om tredje part kommer i kläm här, så kan vi inte heller låta bli att ta betalt, då får ju våra andra kunder betala för detta och det är inte heller rätt.

Med tanke på att det är en lång process, så kan man ändå undra över tidpunkten: två dagar före jul…
– Det kan jag förstå att man reagerar på, men just nu har jag inget svar på hur det här har gått till utan vi vill be att få återkomma imorgon då vi kan ta reda på mer, säger Jonatan Björck.

För att hyresgästerna inte skulle frysa natten mellan tisdag och onsdag drogs en förlängningssladd provisoriskt mellan huset med el och det där elen stängts av.
– Vi har använt den till värme, det är det viktigaste. Att inte frysa. Så el till kyl, frys och spis saknas ännu, säger Zlatko Aleksiev.

LÄS DEN LYCKLIGA UPPLÖSNINGEN: HEM & HYRAS FRÅGOR GAV ELEN TILLBAKA!

Läs också Hyresvärden stängde av värmen och rören sprack Kommunalråd tar strid mot kylig värd Hyresgäster i Blötberget nära bli utan ström – värden betalade i sista stund: "Har hänt förut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.