HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya hyror för 600 lägenheter i Boxholm

Boxholm Boxholmshus höjde hyrorna med 2,23 procent 1 april. Ökade kostnader för framför allt reparationer och underhåll anges som de främsta orsakerna.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgäster hos Boxholmshus har fått höjd hyra.

— Vi ser en rejäl ökning på kostnadssidan och det är iordningsställande av lägenheter, alltså reparationer och underhåll, som är de stora bitarna och det som vi har diskuterat mest vid förhandlingen, säger Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

Han nämner också att el och fjärrvärme har blivit dyrare.

Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

I kronor betyder uppgörelsen med Hyresgästföreningen att lägenheter med varmhyra får en höjning med 20 kronor per kvadratmeter och år, medan kallhyrorna går upp 14 kronor. Lägenheter där både värme och hushållsel ingår, cirka 210 stycken, får en höjning med 22 kronor per kvadratmeter och år.

Inför förhandlingen med Hyresgästföreningen hade Boxholmshus begärt att få höja med 2,42 procent.

Vad innebär det att höjningen blir lägre?

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Blekinge 2020

— Det blir ju mindre reparationer och underhåll än vi tänkt. Men vi ska ändå öka takten på underhållet för det finns ett behov. Framför allt gäller det våra 60-talshus där vi behöver komma i gång med stambyten bland annat. Det är en satsning som vi måste fortsätta med under ett antal år, säger Fredrik Noaksson.

Som det ser ut nu står fastigheter på Dalgårdsgatan först i kön för den typen av större insatser. När det kan bli av är dock för tidigt att säga, enligt Fredrik Noaksson.

— Vi kommer att göra en mer noggrann inventering under året, säger han.

Läs ocksåHyror klara i Mellansverige - här är listan

Både Fredrik Noaksson och Hyresgästföreningens förhandlare, Erik Malmberg, säger sig vara nöjda med överenskommelsen.

— Det här är ju en kommun som ligger lågt när det gäller genomsnittshyrorna samtidigt som Boxholmshus jobbar på med sitt underhåll och försöker beta av behovet. Det är viktigt att de kan hålla uppe nivån där, säger Erik Malmberg.

Han konstaterar att höjningen hamnar på ungefär samma nivå som i andra jämförbara kommuner i närområdet.

— Jag tycker att det känns som en rimlig höjning, säger Erik Malmberg.

Bolagets relativt nybyggda lägenheter på Gösvägen, Nygatan och i Frostlinghuset får ungefär hälften så stor höjning som övriga. I den nyligen ombyggda fastigheten på Storgatan 26 höjs hyrorna inte alls.

Boxholmshus äger och förvaltar cirka 600 lägenheter.

Läs också Så mycket höjs hyrorna hos Bostadsbolaget i Mjölby Hyresklart hos Sölvesborgshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.