Annons

Nya hyror för 600 lägenheter i Boxholm

Boxholm Boxholmshus höjde hyrorna med 2,23 procent 1 april. Ökade kostnader för framför allt reparationer och underhåll anges som de främsta orsakerna.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgäster hos Boxholmshus har fått höjd hyra.

— Vi ser en rejäl ökning på kostnadssidan och det är iordningsställande av lägenheter, alltså reparationer och underhåll, som är de stora bitarna och det som vi har diskuterat mest vid förhandlingen, säger Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

Han nämner också att el och fjärrvärme har blivit dyrare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I kronor betyder uppgörelsen med Hyresgästföreningen att lägenheter med varmhyra får en höjning med 20 kronor per kvadratmeter och år, medan kallhyrorna går upp 14 kronor. Lägenheter där både värme och hushållsel ingår, cirka 210 stycken, får en höjning med 22 kronor per kvadratmeter och år.

Inför förhandlingen med Hyresgästföreningen hade Boxholmshus begärt att få höja med 2,42 procent.

Vad innebär det att höjningen blir lägre?

Läs ocksåSå blir din hyra 2019 i Östergötland

— Det blir ju mindre reparationer och underhåll än vi tänkt. Men vi ska ändå öka takten på underhållet för det finns ett behov. Framför allt gäller det våra 60-talshus där vi behöver komma i gång med stambyten bland annat. Det är en satsning som vi måste fortsätta med under ett antal år, säger Fredrik Noaksson.

Annons

Som det ser ut nu står fastigheter på Dalgårdsgatan först i kön för den typen av större insatser. När det kan bli av är dock för tidigt att säga, enligt Fredrik Noaksson.

— Vi kommer att göra en mer noggrann inventering under året, säger han.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Både Fredrik Noaksson och Hyresgästföreningens förhandlare, Erik Malmberg, säger sig vara nöjda med överenskommelsen.

— Det här är ju en kommun som ligger lågt när det gäller genomsnittshyrorna samtidigt som Boxholmshus jobbar på med sitt underhåll och försöker beta av behovet. Det är viktigt att de kan hålla uppe nivån där, säger Erik Malmberg.

Han konstaterar att höjningen hamnar på ungefär samma nivå som i andra jämförbara kommuner i närområdet.

Annons

— Jag tycker att det känns som en rimlig höjning, säger Erik Malmberg.

Bolagets relativt nybyggda lägenheter på Gösvägen, Nygatan och i Frostlinghuset får ungefär hälften så stor höjning som övriga. I den nyligen ombyggda fastigheten på Storgatan 26 höjs hyrorna inte alls.

Boxholmshus äger och förvaltar cirka 600 lägenheter.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.