Annons

Nya hyror i Ale och Kungälv

Västra Götaland Bor du i Kungälv eller Ale kommun hos en privatvärd som är ansluten till Fastighetsägarna GFR? Då får du snart en hyresavi med nytt belopp.

Uppgörelsen mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR gäller från och med 1 april. Men i praktiken är det först nu som det börjar synas på avierna för många.

Hyreshöjningarna är olika för olika hus och bostadsområden. Fastighetsägarna GFR representerar ett brokigt följe av mindre värdar och det råder stora skillnader inom bestånden. Bland de lite större värdarna kan nämnas Strandkullen i Ale och Sigillet i Kungälv.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Ale höjs hyrorna med mellan 0,45 och 1,0 procent. I Kungälv rör det sig mellan 0,2 och 1,5 procent.

Fastighetsägarna hade yrkat 0,9–1,7 procents höjning i Ale och 0,6–2,6 procent i Kungälv. Jan-Erik Jonsson har förhandlat för Hyresgästföreningens räkning och är nöjd.

– Jag tycker det är rimliga nivåer. Visst, vi kanske ville ner lite till på vissa områden, men GFR ville upp på andra. Så det är nog en kompromiss båda sidor är lika nöjda och missnöjda med, säger Jan-Erik Jonsson.

Annons
Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Han beskriver förhandlingarna som hårda men med god ton.

– Det har gått mycket bra att föra ett professionellt resonemang. Det område vi fick ha de längsta diskussionerna om var Jordliden i Kungälv. Det är en bostadsrättsförening som äger ett antal hyresrätter och sådant är alltid speciellt, säger Jan-Erik Jonsson.

Förra året höjde Fastighetsägarna GFR hyrorna med 0,9–1,7 procent i Ale

Läs ocksåVärdarna vill arbeta för ökad trygghet – men polisen varnar för hotellifieringen: ”Dubbelmoral”

I Kungälv höjdes hyrorna med 0,6–2,6 procent.

Annons

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran – hela listan

Läs också Efter klagomålen: Konkurrensverket utreder inte fjärrvärmepriserna Nya hyror för 35 500 hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.