HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya hyror klara i Göteborgs allmännytta

Göteborg Hyresgästerna hos Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget får en hyreshöjning på 0,5 procent under 2016. Överenskommelsen berör 70 000 hushåll och är Västsveriges största.

Överenskommelsen omfattar alla de kommunala bostadsbolagen utom Gårdstensbostäder. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor så innebär höjningen 30 kronor mer i månaden. Men eftersom det är en snitthöjning varierar den exakta förändringen från område till område.

De nya hyrorna gäller från den 1 januari men ökningen kommer retroaktivt på hyresavierna senare i vår.

Läs ocksåFamiljebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral”

Bolagen hade inledningsvis krävt att få höja hyrorna med mellan 1,65 och 1,8 procent i snitt. När det gäller Familjebostäder bröt förhandlingarna ihop i november och hänvisades till Hyresmarknadskommittén i Stockholm. Men kommittén ville inte komma med något medlingsbud så tidigt, utan uppmanade istället parterna att återuppta sina överläggningar.

Piskan från medlarna hade verkan. Efter förhandlingar som beskrivs som tuffa in i det sista blev parterna alltså överens om en knapp tredjedel av de ursprungliga beloppen. Överenskommelsen slöts i mellandagarna men offentliggörs först nu.

Linda Zackariasson, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen:

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

– Vi är relativt nöjda med resultatet. Vår utgångspunkt var visserligen att vi ville ha helt oförändrad hyra, men vi har ju en motpart som tycker annorlunda. Vi har ändå fått ned bolagens krav rejält, och det känns viktigt eftersom det finns många hyresgäster som lever med knappa marginaler.

Annons

Totalt berörs över 70 000 hushåll, och det gör överenskommelsen till den största i hela region Västra Sverige.

– Visserligen är alla bolag unika, men vi  hoppas och tror ändå att det här kan ha betydelse för de fortsatta förhandlingarna i regionen. Det kan behövas eftersom det går trögt på många håll just nu, säger Linda Zackariasson.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

Hyresgästföreningens förhandlingchef Pedram Kouchakpour tycker också det är bra att överenskommelsen nu är i hamn, men är kritisk till att förhandlingarna drog ut så mycket på tiden.

– Hyreskraven visar tydligt att bolagen har helt orealistiska förväntningar och att politikerna i bolagsstyrelserna och bolagens verkställande ledningar måste ta ett större ansvar även för sina hyresgästers ekonomi, säger han.

Förra året höjde Poseidon och Bostadsbolaget sina hyror med i snitt 0,8 procent och Familjebostäder med 0,88 procent.

Annons

LÄS MER:

Alla klara hyresuppgörelser i Västra Götaland 2016.

Läs också Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?” Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.