HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya krav på marknadshyror

Nyheter Nu har bokriskommittén kommit med sina första förslag. Överst på önskelistan: Friare hyressättning.

Som Hem & Hyra tidigare rapporterat har Fastighetsägarna och handelskamrarna i de tre storstadsregionerna bildat en bokriskommitté som ska komma med förslag för att få fart på bostadsbyggandet, inte minst av hyresrätter. 

Nu har kommittén lämnat sina första förslag. Överst på önskelistan: Friare hyressättning. I nybyggda bostäder ska marknadshyror införas först, därefter ska det ske en succesiv anpassning av hyrorna i det befintliga beståndet. Det ska kombineras med ”sociala skyddsåtgärder för att minska omställningskostnaderna för hushåll som påverkas.”

Läs ocksåTusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Kommittén skriver även ”Hyresgästföreningen får acceptera en stegvis anpassning mot marknadshyra men har kvar en viktig uppgift att bevaka att hyresgästerna inte kommer i kläm under övergången och framöver.”
Bokriskommissionens huvudsekreterare Björn Hasselgren betonar att dagens presentation är att se som visioner. Hur förändringarna ska gå till i detalj har han svårt att gå in på nu. Men han tror att förslagen inte bara kommer att leda till höjda hyror, utan även sänkningar en bit utanför storstädernas mest attraktiva delar.

Även de skyddsåtgärder som aviseras för hyresgäster som får kraftigt höjd hyra är svåra att precisera.

– Det kan handla om att man sträcker ut höjningarna i tid, säger Björn Hasselgren.

Läs ocksåNästan varannan kommun har brist på särskilda bostäder

Efter att hyresmarknaden avreglerats vill kommittén ha enklare plan- och byggregler, något som bostadsminister Stefan Attefall redan aviserat. Därtill vill man begränsa det kommunala planmonopolet och ifrågasätta om kommunerna ska ansvara för bygglovsbesluten.

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är inte förvånad över förslagen:

– Kommittén har initierats av Fastighetsägarna och handelskamrarna. De betalar inte flera miljoner för en kommission som kommer med förslag som inte faller dem på läppen, säger Barbro Engman.

Läs ocksåÖverhettat i Uppsala - allt fler hemlösa

Läs mer om Bokriskommittén här

Läs Barbro Engmans bloggkommentar här

Fakta: Detta är Bokriskommittén

Ordförande: Klas Eklund, seniorekonom SEB

Ledamöter:Tor Borg, chefekonom SBABUlrika Francke, vd TyrénsHans Lind, professor i fastighetsekonomi, KTHSonny Modig, bostadsutredare och debattörBarbro Wickman-Parak, fd vice riksbankschefOlle Zetterberg, vd Stockholm Business regionHuvudsekreterare: Björn Hasselgren, tekn Dr, KTH

Läs också Norrlandskommuner behöver bygga 1000-tals lägenheter Hyresgästernas fråga till politikerna - Vill ni ha ett Lysekil enbart för sommargäster?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.