Annons

Nyanlända får förtur hos bostadsbolagen

Stockholm Kommunala bostadsbolag ger fler lägenheter till nyanlända. Vissa bolag lämnar 100 lägenheter. ”Folk kan ju inte stå med resväskor på gatan”, säger Annette Hedlin, Huddinge kommun.
Foto: Kenneth Samuelsson
Mats Viker, vd på Ekerö Bostäder, tror att ingen ledig lägenhet under 2016 kommer att gå till de som står i bostadskön.

Den nya bosättningslagen som trädde i kraft första mars i år har lett till att kommunerna i Stockholms län har fått ansvar för att skaffa fram bostäder åt fler nyanlända än tidigare år.

2015 års krav att skaffa fram bostad åt 935 personer har under 2016 ökat till 6 689 personer.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kommuner som saknar ett kommunalt bolag löser situationen genom att köpa bostadsrätter, bygga om lokaler till bostäder, sätta upp moduler eller vädja till privatpersoner och privatvärdar att bidra med bostäder.

Men kommuner som har ett kommunalt bostadsbolag använder också dessa som ett sätt att få fram bostäder. Siffror från Länsstyrelsen i Stockholm visar att 16 av länets 21 kommunala bolag gav lägenheter till nyanlända under 2015. 

Hem & Hyras rundringning visar att tio av kommunernas bostadsbolag ökar antalet lägenheter till nyanlända under 2016.

Läs ocksåFlytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförturAmanda Nielsen Johansson, 27 år, och bostadssökande i Trollhättan.

Ett exempel är Ekerö Bostäder som lämnar cirka 30 lägenheter till bostadskön varje år. Förra året gick fem av dessa till nyanlända, men i år räknar bolagets vd Mats Viker med att det blir betydligt fler.

– Risken är stor att alla lediga lägenheter kommer att gå till nyanlända i år, säger han.

Han är ambivalent till att lägenheter går till nyanlända i stället för till dem som står i bostadskön.

Läs ocksåHälften av kommunerna ger förtur till bostäder – Sara kunde fly från terrorn

– Det är klart att vi ska hjälpa utsatta människor som flytt från krig men samtidigt har vi 4 000 personer som står i bostadskön och inte får någon lägenhet. Jag tycker synd om dem, säger han.

Annons

Förutom förtur hos Ekerö Bostäder dammsugs kommunen på lokaler som går att bygga om till bostäder och hus och bostadsrätter som kommunen äger.

– Det kan vara bostadsrätter som vi tänkt sälja men som nu behålls och hyrs ut. Jag tror att vi kommer att ordna fram bostäder men vi får använda skohorn.

Han bedömer att antalet nyanlända kommer att öka rejält under 2017.

– Jag vågar inte ens tänka på hur vi ska klara det. Jag ligger vaken om nätterna och gruvar mig för hur det ska gå. 

Men Ekerö Bostäder är långt ifrån ensamma om att öka antalet lägenheter till nyanlända. Botkyrkabyggen ökar antalet lägenheter som de lämnar till kommunen med 20 stycken.

Andra kommuner som kräver att bostadsbolaget lämnar fler lägenheter är Värmdö kommun som vill att Värmdö Bostäder lämnar ifrån sig 50 lägenheter till nyanlända och Sollentuna kommun som har beslutat att Sollentunahem ska lämna 100 lägenheter.

Fem av kommunerna svarar att de inte kommer att lämna fler lägenheter under 2016. Flera kommuner svarar också att de vill ha fler lägenheter men vet inte om de får det.

Ett exempel är Abdul Badime, flyktingsamordnare i Sundbyberg, som säger att de hittills har fått tio lägenheter från Förvaltaren.

– Vi skulle behöva sju-åtta till och Förvaltarens intention är att hjälpa till men hur många lägenheter vi kan få avgörs av hur många som blir lediga.

Annons

Alla Hem & & Hyra pratar med vittnar om att det är en stor utmaning att skaffa fram bostäder åt nära 7 000 personer i bostadsbristens Stockholm.

Annette Hedlin på Huddinge kommun, som ska ta ska skaffa fram bostäder till 291 personer, säger att de satsar på olika alternativ: alltifrån ombyggnad av lokaler till bostäder, kontakt med privatvärdar, moduler och lägenheter från det kommunala bostadsbolaget Huge.

– De senaste tre åren har antalet lägenheter från Huge som går till nyanlända ökat, förra året var det 35 från Huge som vi hade tillgång till. Jag vet inte om det kommer att öka i framtiden.

Hon konstaterar samtidigt att det inte är något nytt att människor som inte har något alls får förtur till lägenheter.

– Det nya är att det är många fler än tidigare som behöver hjälp. Men folk kan inte stå på gatan med resväskor, säger hon.

 

 

Kommun Allmännytta Fler lgh under 2016 Antal Kommentar
Botkyrka Ja Ja 20 Ökning från 4 till 20
Danderyd Nej
Ekerö Ja Ja Ca 30 Ökning från 5 till cirka 30
Haninge Ja Nej Vet ej
Huddinge Ja Vet ej 
Järfälla Ja Vet ej
Lidingö Ja Ja Fåtal
Nacka Nej
Nykvarn Ja Nej
Nynäshamn Ja Vet ej Vill ha fler lägenheter
Salem Nej
Sigtuna Ja Ja Vet ej
Sollentuna Ja Ja 100 Stor ökning
Solna Ja Ja 20
Stockholm Ja Nej
Sundbyberg Ja Vet ej Vet ej Vill ha fler lägenheter
Södertälje Ja Nej
Tyresö Ja Ja Vet ej
Täby Nej
Upplands Väsby Ja Ja 88
Upplands-Bro Ja Vet ej Vill ha fler lägenheter
Vallentuna Ja Ja 2
Vaxholm Nej
Värmdö Ja Ja 50 Stor ökning
Österåker Ja Nej

Läs också Trots skolans larm – Marias familj fick avslag på vädjan om bostadsförtur Ny dom: "Dumpade" familj i grannkommun – slipper ansvar Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.