HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nyanlända skickas till kommuner utan ordnad bostad

Nyheter Cirka 300 nyanlända personer som skulle ha tagits emot i kommuner under 2016 sitter fortfarande kvar på asylboenden och väntar. Nu börjar Migrationsverket skicka iväg dem även om mottagningskommunen inte har ordnat boende.
Hyresgästen hämtade nyanlända på Malmö C och lät dem bo tillfälligt hos honom. Hyresvärden menade att det handlade om otillåten andrahandsuthyrning och sade upp honom.
Foto: News Oresund - Johan Wessman
Nyanlända kommer nu skickas till kommuner trots att de inte har någon plan för mottagandet.

Sedan mars i fjol är kommunerna skyldiga att ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd. Antalet är beroende på varje kommuns storlek, arbetsmarknad och tidigare flyktingmottagning. Totalt över 21 000 personer skulle fördelas över landet under 2016.

Trots utbredd bostadsbrist tog de flesta kommunerna till slut emot så många nyanlända som de skulle, men ett halvår in på 2017 är 23 kommuner fortfarande inte helt klara med 2016 års mottagande (se tabell nedan).

Läs ocksåSå klarar kommunerna bosättningslagen

Tidigare har Migrationsverkets linje varit att inte skicka iväg några personer till en kommun innan man vet att det finns ett ordnat mottagande där. Nu, efter flera månaders samtal med kommunerna, går man för första gången ifrån den principen.

– Vi har kommit till den punkt där vi ändå måste skriva ut personer som får åka till de kommuner de är anvisade till. Det går inte att vänta hur länge som helst, säger Åsa Lindberg, regionchef på Migrationsverket Region Syd.

Dessa kommuner har vetat sedan början av 2016 hur många nyanlända de ska ta emot, men har inte tagit fram bostäder till alla. Särskilt trögt har det gått i kommuner som Täby och Staffanstorp, som har sålt sina allmännyttiga bostadsbolag och alltså inte kan använda sig av dem. Samtidigt har många andra kommuner med svår bostadsbrist lyckats lösa mottagandet.

Läs ocksåDesperat jakt på flyktingbostäder

Migrationsverket har legat på under våren för att få de kommuner som släpar efter att ta fram konkreta planer. Vid halvårsskiftet återstod alltså ändå 23 kommuner som inte hade klarat 2016 års mottagande. De som fortfarande inte har en plan med datum i närtid då alla nyanlända kan komma, får nu alltså lösa situationen ändå.

– Vi tar kontakt med dem och skriver ut personer dit. Hur de väljer att hantera det kan jag inte svara på. Men det blir inte en överraskning för dem. Vi skickar inte iväg någon utan att kommunen vet om att de ska ta emot personen på ett angivet datum.

För de enskilda personerna kan det låta som att man riskerar att få en dålig start i den nya hemkommunen. Men alternativet är att bo kvar på Migrationsverkets boende, där de redan har väntat cirka åtta månader efter beslutat anvisning.

Läs ocksåKommun nobbar nyanlända – slipper straff

– Det är besvärligt för individen. Det är en frustrerande väntan att ha sitt uppehållstillstånd klart, men inte kunna börja etablera sig. De kan inte komma igång med livet här innan de har flyttat till sin kommun, säger Åsa Lindberg.

Efter sommaren kommer Migrationsverket att börja arbeta mer aktivt med de drygt 13 000 personer som återstår av 23 600 nyanlända som ska anvisas till kommunerna under 2017. Läs mer om det, och hur kommunerna ordnar bostäder här.

Fakta: Kommunerna som inte klarat 2016 års mottagning

De här kommunerna hade den 3 juli fortfarande inte tagit emot alla nyanlända som anvisades till dem under 2016.

Kommun Anvisade 2016 Väntar på flytt
TÄBY 273 88
LUND 378 51
TYRESÖ 170 38
BORÅS 177 35
STAFFANSTORP 99 24
STOCKHOLM 2 810 10
PARTILLE 133 9
ORUST 59 7
VELLINGE 159 7
HÖRBY 53 6
BOLLEBYGD 32 5
GÄLLIVARE 55 5
LERUM 170 4
UDDEVALLA 83 4
KUNGSBACKA 318 3
NORRTÄLJE 201 3
EKERÖ 104 2
LIDINGÖ 171 2
ALE 98 1
HALMSTAD 126 1
KUNGÄLV 186 1
NYNÄSHAMN 104 1
SUNDBYBERG 78 1
 Totalt 21 702 308

Källa: Migrationsverket.

Läs också Väsby klarar mottagande av nyanlända MKB höjer parkeringspriserna för alla – 10000 platser berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.