Annons

Nybro bostads vd får sparken

Nybro Vid ett extrainsatt styrelsemöte i dag har Nybro bostads vd Stefan Henrixon fått sparken från sitt uppdrag.

Skälet till att Stefan Henrixon nu entledigas från sin tjänst är ”olika åsikter om hur bolaget ska skötas i framtiden”. Även om Börje Slättman (S), ordförande sedan en dryg vecka, inte vill gå in på orsakerna.

– Jag vill inte kommentera det. Det får du fråga Stefan om, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han säger att Stefan Henrixons anställningsavtal kommer att följas, det vill säga 24 månaders avgångsvederlag till en kostnad av dygt 2,2 miljoner kronor för kommunen inklusive sociala avgifter.

Var styrelsen enig?

– Nej. Det fanns inga andra förslag, men det fanns ett par ledamöter som reserverade sig, säger Börje Slättman.

Läs ocksåSparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästernaChristina Rundkvist och Gabriel Olaurim är några av de hyresgäster som reagerat starkt på att deras hyresvärd ska betala flera miljoner kronor till sin sparkade vd.

– Fyra reserverade sig, säger vice ordförande Christina Davidsson (C) som var en av dem som röstade emot.

Det innebär att beslutet att sparka Stefan Henrixon togs med minsta möjliga marginal eftersom styrelsen har nio medlemmar, sju politiskt valda ledamöter och två fackliga representanter.

– Jag frågade på vilka grunder entledigandet gjorts och hur det gått till. Ordföranden har inte frågat efter styrelsens uppfattning innan han pratade med vd. Vi fick besked vid sittande bord, säger Christina Davidsson.

Annons
Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Hon är allt annat än nöjd med svaret att åsikterna gick isär och anser inte det vara tillräcklig grund och att Stefan Henrixon tvärt om gjort vad varje bostads-vd skulle gjort med sitt bolags bästa för ögonen.

– Jag ställde frågan om vilken uppfattning vår nya ordförande har, men jag fick inte svar på det.

Stämningen i styrelsen var ”obehaglig”.

Kommer ni att jobba vidare i styrelsen nu?

– Det måste vi som haft frågor var och en gå hem och fundera över. Den styrelsen som träffades i januari och hade diskussioner om byggnationer var inte samma styrelse som i dag även om det var samma människor. Det har hänt saker utanför styrelserummet sedan dess.

Pia Eriksson, ordförande i Hyresgästföreningen Nybro-Emmaboda blir bestört över hur det gått till vid dagens styrelsebeslut.

– Jag tycker att det är katastrofalt, det är knappt man kan tro att det är sant. Jag skulle vilja veta de riktiga skälen, säger hon.

Hon anser inte alls att Stefan Henrixon gått emot sin styrelse på något olämpligt sätt.

Annons

– Bostadsbolag har faktiskt krav på sig att vara självfinansierade. Jag tycker att det är bedrövligt det här. Det tycker vi i Hyresgästföreningen också. Vi har inte fått vara med och höra om det här – vi har bara ställts inför faktum.

Hem & Hyra har sökt Stefan Henrixon, men han vill inte uttala sig.

Läs mer:

Efter säljbeslut: Nybro bostads vd arbetsbefriad

”Brist på demokrati i Nybro”

Nybro bostads måste sälja lägenheter efter oenigt fullmäktigebeslut

Fakta: Avgångsvederlag

Stefan Henrixons anställningsavtal ger honom rätt till 24 månaders avgångsvederlag i det fall han blir uppsagd. Med en månadslön på 70 300 kronor innebär det, inklusive sociala avgifter med 31,42 procent, en totalkostnad för Nybro kommun med 2 217 138 kronor.

Läs om samtliga löner för bostads-vd:ar i Småland och Blekinge här.

Läs också Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig Sparkad bostads-vd får fallskärm på 1,6 miljoner Besked om ny vd för Uppsalahem väntas i nästa vecka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.