Annons

Sparkad bostads-vd får fallskärm på 1,6 miljoner

Laholm I våras fick Laholmshems vd sparken. I höst kickar Stefan Lundströms avgångsvederlag in och totalt kan han kvittera ut 1,6 miljoner kronor i fallskärm.
Foto: Laholmshem
Under uppsägningstiden har Stefan Lundström arbetat en del med avlämningar men har nu slutat.

I april kallade Laholmshems styrelse till möte. Under det beslutades att vd Stefan Lundström med omedelbar verkan skulle sluta. Beslutet innebar också att han kunde fortsätta kvittera ut lön under en sex månader lång uppsägningstid och i slutet av oktober utlöses ett avgångsvederlag som innebär en årslön. Det totala beloppet blir cirka 1,6 miljoner kronor.

Stefan Lundström själv kallar det som hände en lycklig skilsmässa. Det var tid för honom att lämna och han kan förstå att kommunledningen inte längre tyckte att han var riktigt rätt man för vd-jobbet. För sju år sedan anställdes han för att förändra. Han menar att han har varit drivande, ibland ganska hårdfört, i ett arbete där bostadsbolaget har växt till att också omfatta kommunens fastigheter i bolaget Kommunfastigheter AB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Personalen har växt från 23 anställda till 113. Stora satsningar har genomförts. Han hade egentligen tänkt stanna i cirka fem år men inte förrän hade hittat ett annat bra jobb, och det har dragit ut på tiden.

Enligt Lundström handlar det också om att personkemin de sista åren inte har stämt mellan honom och kommunledningen.

Ångrar du någonting?
– Nej jag är sådan som person, det går inte att ändra på. Jag har heller inte tagit någon strid nu. Det passar bra att jag slutar.

Läs ocksåDyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vdDen förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.

Då slutet blev abrupt kom det att kosta.

Annons

Det handlar om mycket pengar, vad säger du till hyresgästerna?
– Jag tycker inte de drabbas. Det här är villkoren, som vd kan du behöva gå på dagen och ett år av ekonomiskt skydd är ett minimum. Om det är rimligt? Jag tycker absolut det är rimligt – hade jag varit en vanlig arbetstagare hade det blivit 24 månader om man sagts upp utan saklig grund.

Det ska länge ha skavt mellan vd:n och kommunledningen. Det bekräftas av kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C). Framför allt, säger han, i Stefan Lundströms roll som vd i Kommunfastigheter.
– Han har många goda sidor men till slut tappar man helt förtroende.

Läs ocksåSparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästernaChristina Rundkvist och Gabriel Olaurim är några av de hyresgäster som reagerat starkt på att deras hyresvärd ska betala flera miljoner kronor till sin sparkade vd.

Han menar att Lundström i flera år har haft sin egen agenda. I stället för att ha sett sig som en ”utförare” velat vara den som bestämmer. Det kan till exempel ha handlar om nybyggnationer som enbart har varit på diskussionsstadiet och som han sedan har gått ut och berättat om i media ska bli verklighet. Det kan ha varit andra projekt som blivit komplicerade om han saknat engagemang.
– Han har målat in oss i ett hörn vid flera tillfällen, säger Erling Cronqvist.

Nu blev det dyrt, hade ni kunnat göra på något annat sätt?
– Det är svårt när det kommer till en gräns och det bästa är ett snabbt avslut. Det kan också kosta mycket att ha kvar en person som inte fungerar. Tyvärr fanns det nog ingen återvändo.

Det som till slut ledde till ett så snabbt avskedandet var att Lundström skickade meddelanden via Messenger (en chatt) till en kommunalchef där han ifrågasatte socialchefen. Meddelandena kom att diarieföras och blev offentliga Enligt Stefan Lundström gjorde han inget fel. Det var privata meddelanden från hans sida.

Annons

Han har nu sålt sitt hus och lämnar Laholm i december. Flytten går till Uppsala. Han säger att han har ett nytt jobb på gång, som han dock inte kan berätta om. Det är inte inom allmännyttan men har med bostäder att göra.

Laholmshems ekonomichef och vice vd är till vidare tillförordnad vd.

Med ett förflutet i flottan, högskolevärlden och som moderat politiker anställdes Stefan Lundström 2013 som vd för Laholmshem.

Läs också Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Med 800 nya lägenheter och djärv kontorsflytt tackar vd:n för sig Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.