HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nybyggda trähus i Rågsved får användningsförbud

Stockholm ​Husen på Bjursätragatan 6-8 och 52 i Rågsved har så stora brister i brandskyddet att de inte får hyras ut. Den 29 september beslutade stadsbyggnadsnämnden om användarförbud, men hyresgästerna fick ingen information.

​– Vi fick veta om det här i förra veckan och vi bryr oss om er. Vi låter en vakt patrullera här i natt, sa Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen när han höll utomhusmöte med hyresgästerna på måndagskvällen.

Kontrollen av brandskyddet i Lelångshus nybyggda hyreshus i Rågsved visar att det finns allvarliga brister. Glipor i dörrarna och saknade trösklar gör att rök kan läcka in i lägenheterna. Stadsbyggnadskontoret skriver i sitt utlåtande att ”detta är en allvarlig brist, då människors liv står på spel”. 

Läs ocksåNybygget som blev ett fuskbygge

– Det är inte olagligt att bo här, men att låta dig bo här, säger Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman till hyresgästerna som samlats utanför Bjursätragatan 52.

– Det är till och med så att i och med beslutet upphör hyreskontraktet att gälla. Men vi anser att hyresgästerna har rätt till skadestånd och ersättning för kostnader.

Här har ett trettiotal hyresgäster bott i drygt en månad. I de två husen längre ner på gatan flyttade cirka hundra studenter in redan i april.

Läs ocksåVanligt med brister i nya lägenheter

Om inte ett nytt sakkunnigutlåtande av brandskyddet kommit till stadsbyggnadskontoret före den 7 november visar att bristerna har åtgärdats, utdöms vite på en miljon kronor per fastighet.

Läs också Mustafa i Majorna: "Renoveringen blev en katastrof" Byggboom väntas leda till fler kvalitetsbrister Prisbelönt byggfusk i Mölndal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.