HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nybyggda trähus i Rågsved får användningsförbud

Stockholm ​Husen på Bjursätragatan 6-8 och 52 i Rågsved har så stora brister i brandskyddet att de inte får hyras ut. Den 29 september beslutade stadsbyggnadsnämnden om användarförbud, men hyresgästerna fick ingen information.

​– Vi fick veta om det här i förra veckan och vi bryr oss om er. Vi låter en vakt patrullera här i natt, sa Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen när han höll utomhusmöte med hyresgästerna på måndagskvällen.

Kontrollen av brandskyddet i Lelångshus nybyggda hyreshus i Rågsved visar att det finns allvarliga brister. Glipor i dörrarna och saknade trösklar gör att rök kan läcka in i lägenheterna. Stadsbyggnadskontoret skriver i sitt utlåtande att ”detta är en allvarlig brist, då människors liv står på spel”. 

Läs ocksåByggfel bakom Kortedalabrand

– Det är inte olagligt att bo här, men att låta dig bo här, säger Hyresgästföreningens jurist Bengt Öhman till hyresgästerna som samlats utanför Bjursätragatan 52.

– Det är till och med så att i och med beslutet upphör hyreskontraktet att gälla. Men vi anser att hyresgästerna har rätt till skadestånd och ersättning för kostnader.

Här har ett trettiotal hyresgäster bott i drygt en månad. I de två husen längre ner på gatan flyttade cirka hundra studenter in redan i april.

Läs ocksåHyresgäster förlorare på utbrett rot-svindleri

Om inte ett nytt sakkunnigutlåtande av brandskyddet kommit till stadsbyggnadskontoret före den 7 november visar att bristerna har åtgärdats, utdöms vite på en miljon kronor per fastighet.

Läs också Nybyggda studentbostäder får hård kritik Berit accepterar inte att hyran höjs igen Bostadsförmedlingen betalar tillbaka avgift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.