Annons

Nyrenoverade studentbostäder klara för inflyttning – med miljön i åtanke

Umeå Studentkorridorerna på Pedagoggränd 1 i Ålidhem i Umeå har byggts om med miljön i åtanke. Men också har studenternas önskemål hörsammats. Nu finns de första 74 lägenheterna klara för intresseanmälningar.
Foto: Bostaden i Umeå
Så här ser de ombyggda studentrummen ut efter att ha blivit studentlägenheter.

Studentkorridorerna på Pedagoggränd 1 i Ålidhem i Umeå, byggs om helt och hållet. Tidigare var det studentrum och gemensamma ytor som kök och liknande i fastigheten. När projektet blir klart 2023 innehåller fastigheten 326 studentlägenheter med eget kök.
– Det är ett spännande projekt och vi har miljön i åtanke. Vi kommer till exempel sätta upp solceller, värmepumpar och klimatavtrycket ska beräknas, säger Bostadens förvaltningschef Berndt Elstig.

Bostaden är en av åtta fastighetsägare som deltar i ett projekt med IVL-Svenska miljöinstitutet. Tidigare har liknande projekt genomförts vid nyproduktion. Nu är inriktningen renovering och ombyggnad.
Lägenheterna som byggs om är 20 kvadratmeter. Det finns både dusch, toalett och ett riktigt kök. Fönster och ventilation byts, liksom tak, fasad och en det blir också en översyn av gården.
– Idag är det några få stora tvättstugor i huset. Nu bygger vi en på varje våningsplan. Vi har lyssnat på studenterna och vi tror att det kommer bli väldigt positivt, säger Berndt Elstig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Säkerheten är också viktig. Bostaden har till exempel beslutat att ha induktionshällar i lägenheterna. Det är inte bara praktiskt när man lagar mat. Glöms en platta på, stänger den av sig själv. Och råkar någon lägga något brandfarligt på en platta efter matlagning, är plattan inte het.
– Vi vill att studenterna ska ha ett bra och tryggt boende. Hyran är inte klar ännu, men vi försöker hålla ner den, säger Berndt Elstig.

Annons

I huset fanns 274 studentrum, 18 ettor och många gemensamhetsytor, som när projektet är klart blir 326 lägenheter. Bostadens satsning på Pedagoggränd där ett antal studentkorridorer byggs om till 326 små lägenheter går nu in i nästa fas allt eftersom lägenheter blir klara. Intresset har visat sig vara stort och nu släpps de första 74 lägenheterna med planerad inflyttning 1 juni.

– Det känns väldigt roligt att intresset kring projektet är så stort. Vi satsar stort på Ålidhem och det känns mycket bra att vi nu släpper den första etappen för uthyrning, säger Anders Hugosson, marknadschef på Bostaden.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

I samband med projektet har Bostaden återbrukat de möbler som blivit över, då de nya lägenheterna är omöblerade. I juni planeras en ny återbruksdag i och med att nästa del av projektet inleds.
2023 ska ombyggnaden av fastigheterna vara klar. Inflyttningen sker allt eftersom husen blir klara.
Inflyttning kommer ske i etapper allt eftersom husen blir klara. Nu är den första etappen klar för inflyttning. Hela projektet beräknas vara klart 2023. Hyresnivån ligger på 4000-5000 kronor per månad.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.