HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt bidrag ska stötta lokala hyresgästföreningar

Gävleborg Ett bidrag på 5000 kronor per år. Det kommer betalas ut till lokala hyresgästföreningar hos det privata beståndet som saknar avtal om fritidsmedel med sin hyresvärd. Men enligt LH-Privaten i Norrtälje räcker de pengarna inte långt.
Foto: Visit Roslagen
LH-Privaten i Norrtälje täcker ett stort område, förutom Norrtälje och Rimbo även öarna ute i skärgården.

Beslutet om bidraget fattades på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävles måldialog i september, ett utökat höstfullmäktige som även innebär startskottet för föreningarnas verksamhetsplaneringar.

Men Ann Valeij, ordförande i LH-Privaten i Norrtälje som står bakom motionen, är inte nöjd. Hon menar att deras förening behöver minst det tredubbla på ett år för att kunna ha verksamhet. I motionen hade inte föreningen specificerat någon summa, men ville ändå ha ekonomiskt stöd för att kunna upprätthålla sin verksamhet gentemot medlemmarna.

Läs ocksåTröstlös jakt på större bostad för trebarnsfamiljenLouise Juliusson busar med dottern Greta i familjens gemensamma sovrum.

– Det känns som ett hån. Vi har 512 medlemmar och 5000 kronor räcker inte långt. När vi betalt portokostnaden för utskick har vi inte mycket kvar, säger Ann Valeij.

Ann Valeij

LH-Privaten har medlemmar i ett vidsträckt område som sträcker sig ut till öarna på Roslagskusten, som Blidö, Gräddö och Väddö.

– Vi har inte e-postadresser till alla och vi kan inte åka ut och sätta upp lappar över allt, det går inte ens att hitta till adressen alla gånger, säger Ann Valeij.

Läs ocksåIngen förtur för trångbodda barnfamiljer i Göteborg

Minst 15 000 kronor per år bedömer hon att LH-Privaten skulle behöva.

– Ett årsmöte kostar 4– 5000 och ska man även ha ett medlemsmöte om året blir det ungefär 15 000 kronor.

Tidigare år har föreningen ansökt och fått medel från Folkrörelsefonden för att hålla verksamheten i gång. Men för verksamhetsåret 2019 fick de avslag.

Läs ocksåVardagen i hyresrätt blir pianokonsert i Luleå

– Nu har vi tagit styrelsebeslut på att om vi inte får en fungerande ekonomi så måste vi lägga av till årsmötet nästa år. Föreningen är vilande till dess. Vi har det tufft, säger Ann Valeij.

Läs också Virserum får trygghetslägenheter i kooperativ förening Renare matavfall ger lägre hyra hos Vätterhem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.