Annons

Nytt förlustår i Gästrikland

Gävleborg Även 2011 var ett förlustår för tre av de fyra kommunala bostadsföretagen i Gästrikland. Precis som 2010 var det bara Gavlegårdarna som gick med vinst i fjol.

Gästriklands kommunala bostadsföretag följer mönstret från 2010. Hoforshus, Sandvikenhus och Ockelbogårdar visar alla minus i årsredovisningarna för 2011 medan Gavlegårdarna visar ett stort plus.

Hoforshus, som gick back med 2 107 000 kronor, har många tomma lägenheter och har under året sålt och rivit flera fastigheter. I Årsredovisningen nämns också det legionellafall på Hantverkargatan som ledde till att alla handukstorkar i fem fastigheter i området fick bytas ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sandvikenhus skriver i sin årsredovisning att den snörika vintern med ökade kostnader för snöröjning och oväntade kostnader för reparationer av tak är en av anledningarna till företagets minusresultat på drygt 3 miljoner kronor. Bränderna i Norrsätra har också gett ökade kostnader.

Annons

Ockelbogårdar gjorde en förlust på 3 603 422 kronor. Renoveringen av kvarteret Urets innergård samt ombyggnaden av Vibacka och det faktum att stora delar av den byggnaden stått outhyrda anges i årsredovisningen som två faktorer som bidragit till det negativa resultatet. Även den snörika vintern och vattenskador vid snösmältningen har kostat Ockelbogårdar stora pengar.

Gavlegårdarna och deras nya VD Catherine Holgersson kan se tillbaka på ännu ett ekonomiskt gott år. Företaget redovisar en vinst för 2011 på 25 535 000 kronor.

Annons
Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Gävles kommunfullmäktige beslutade i juni att 10 miljoner kronor av vinsten kommer att gå till annan kommunala verksamhet. Beslutet kritiserades hårt av Hyresgästföreningen och har överklagats till Förvaltningsrätten i Falun av Gävleordföranden Ulla-Maja Moilanen. 

Fakta: Förlust för tre av fyra företag
Gavlegårdarna 25 535 000 kr
Hoforshus -2 107 000 kr
Sandvikenhus -3 136 000 kr
Ockelbogårdar -3 603 422 kr
Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.