HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nytt försök med förtätning i Kungsbacka

Kungsbacka Bråk om bullernivåer har bromsat upprustningen av 50-talsområdet Tingberget. Nu gör kommunen och byggherren Aranäs ett nytt försök att blidka länsstyrelsen.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur länsstyrelsens invändningar satt käppar i hjulet för projektet. Aranäs vill renovera de gamla husen, bygga på två våningar på vissa av dem samt bygga tre nya punkthus intill Kungsgatan, som är en av huvudinfarterna till Kungsbacka. 

Det är de tre punkthusen som är stötestenen. Länsstyrelsen i Halland gjorde tummen ner i samrådet kring detaljplanen. Ritningarna visade inte på tillräckligt låga nivåer av trafikbuller, ansåg myndigheten.

Läs ocksåMiljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävsEwa Henriksson bor ovanpå ett av gymkedjan Fitness 24/Sevens största gym i Olskroken, Göteborg. Hon störs kraftigt av det svårförutsägbara bullret från gymmet.

Efter att en första alternativ lösning också fått kalla handen så satte sig Aranäs i baksätet och lät kommunens plan- och byggförvaltning ta över.

Hela vintern har tjänstemännen vänt och vridit på olika lösningar, och framförallt studerat vad lagstiftningen egentligen säger. Nu har man tänkt färdigt och lägger fram ett reviderat förslag. Det sker i samband med att planprocessen tar ytterligare ett steg framåt till granskningen, som är ett sorts ytterligare samråd.

– Främst har vi gjort en del förtydliganden. Sedan kräver vi också att staketet mot Kungsgatan ska fungera som ett bullerskydd. Det gör utemiljön ännu bättre, säger planarkitekt Andrea Ericsson.

Annons
Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Kommunen och Aranäs argumenterar att en hel fasad på ett sex våningar högt punkthus inte behöver vara ”tyst”. Det viktiga är att bullernivåerna kommer att vara okej där människor vistas, det vill säga i utrymmena mellan de nya husen, vid entréerna och på entrégatan. Balkongerna kommer även att vara delvis inglasade.

Andrea Ericsson säger att förvaltningen fört en dialog med länsstyrelsen under vintern. Samtidigt betonar hon att länsstyrelsen hittills inte kommit med några nya officiella yttranden.

– Vad jag vet har de inte mjuknat på något vis, utan står fast vid att det här kan komma att prövas. Men vi gör ett försök och hoppas att vi lyckats förklara varför vi tycker att det här är en bra bostadsmiljö. Nu blir det spännande att se vad de svarar, säger Andrea Ericsson.

Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

LÄS MER:

Förtätning dragen i långbänk

Annons

Krokben för förtätningsplaner

Renoveringar på Tingberget drar ut på tiden

Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.