Annons

Nytt försök med förtätning i Kungsbacka

Kungsbacka Bråk om bullernivåer har bromsat upprustningen av 50-talsområdet Tingberget. Nu gör kommunen och byggherren Aranäs ett nytt försök att blidka länsstyrelsen.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur länsstyrelsens invändningar satt käppar i hjulet för projektet. Aranäs vill renovera de gamla husen, bygga på två våningar på vissa av dem samt bygga tre nya punkthus intill Kungsgatan, som är en av huvudinfarterna till Kungsbacka. 

Det är de tre punkthusen som är stötestenen. Länsstyrelsen i Halland gjorde tummen ner i samrådet kring detaljplanen. Ritningarna visade inte på tillräckligt låga nivåer av trafikbuller, ansåg myndigheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter att en första alternativ lösning också fått kalla handen så satte sig Aranäs i baksätet och lät kommunens plan- och byggförvaltning ta över.

Hela vintern har tjänstemännen vänt och vridit på olika lösningar, och framförallt studerat vad lagstiftningen egentligen säger. Nu har man tänkt färdigt och lägger fram ett reviderat förslag. Det sker i samband med att planprocessen tar ytterligare ett steg framåt till granskningen, som är ett sorts ytterligare samråd.

– Främst har vi gjort en del förtydliganden. Sedan kräver vi också att staketet mot Kungsgatan ska fungera som ett bullerskydd. Det gör utemiljön ännu bättre, säger planarkitekt Andrea Ericsson.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Kommunen och Aranäs argumenterar att en hel fasad på ett sex våningar högt punkthus inte behöver vara ”tyst”. Det viktiga är att bullernivåerna kommer att vara okej där människor vistas, det vill säga i utrymmena mellan de nya husen, vid entréerna och på entrégatan. Balkongerna kommer även att vara delvis inglasade.

Andrea Ericsson säger att förvaltningen fört en dialog med länsstyrelsen under vintern. Samtidigt betonar hon att länsstyrelsen hittills inte kommit med några nya officiella yttranden.

– Vad jag vet har de inte mjuknat på något vis, utan står fast vid att det här kan komma att prövas. Men vi gör ett försök och hoppas att vi lyckats förklara varför vi tycker att det här är en bra bostadsmiljö. Nu blir det spännande att se vad de svarar, säger Andrea Ericsson.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

LÄS MER:

Förtätning dragen i långbänk

Annons

Krokben för förtätningsplaner

Renoveringar på Tingberget drar ut på tiden

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.