Annons

Nytt medlemsrekord i Storgöteborg

Göteborg Medlemsavgiften höjdes 2017. Men trots det fortsätter Hyresgästföreningen att växa i Storgöteborg. Nu siktar föreningen på att öka ytterligare och nå 90 000 medlemmar i regionen inom fem år.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hyresgästföreningen ökar för elfte året i region Västra Sverige. ARKIVBILD.

Det är sjunde året i rad som Hyresgästföreningen i Västra Sverige fortsätter att växa, en utveckling som saknar motstycke i landet.

Vid nyår hade föreningen 76 965 medlemmar i regionen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det är ”bara” en ökning med 451 personer jämfört med den betydligt större ökningen 2016. Men då ska man ha med i beräkningen att medlemsavgiften höjts under året. Ett steg som normalt sett får många medlemmar att hoppa av.

Framförallt är det i områden där Hyresgästföreningen redan är lokalt närvarande som ökningen sker. Det säger Tony Praetorius, chef för medlemsutveckling i Västra Sverige.

Annons

– Där det finns aktiva lokala hyresgästföreningar stärker vi vårt grepp och lyckas också behålla fler medlemmar. Det är svårare att få tillväxt i områden utan lokal närvaro, säger han.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Nu satsar hans enhet på att medlemsantalet ska öka ännu mer. Idag är 42 procent av hushållen i hyresrätt anslutna till Hyresgästföreningen. Inom fem år vill Tony Praetorius att siffran i regionen ska vara 47 procent. Det skulle betyda närmare 90 000 medlemmar.

– Det finns en stor potential, men det är förstås ett jättetufft mål. Ska vi nå det beror det inte bara på hur vi jobbar i Västra Sverige, utan det krävs att Hyresgästföreningen agerar i hela landet så att vi kan få den roll vi faktiskt önskar. Vi måste påverka samhällsutvecklingen och lyfta bostadsfrågorna, säger Tony Praetorius.

Annons

 

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.
Fakta: Region Västra Sverige

Hade 76 965 medlemmar vid årsskiftet 2017/2018.

Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund, Tjörn och Orust i norr.

Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg.

Läs också Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.