HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytt medlemsrekord i Storgöteborg

Göteborg Medlemsavgiften höjdes 2017. Men trots det fortsätter Hyresgästföreningen att växa i Storgöteborg. Nu siktar föreningen på att öka ytterligare och nå 90 000 medlemmar i regionen inom fem år.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hyresgästföreningen ökar för elfte året i region Västra Sverige. ARKIVBILD.

Det är sjunde året i rad som Hyresgästföreningen i Västra Sverige fortsätter att växa, en utveckling som saknar motstycke i landet.

Vid nyår hade föreningen 76 965 medlemmar i regionen.

Läs ocksåHan går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak"Regionordförande Ronny Bengtsson utanför hemmaföreningen Västra Göteborgs lokal vid Mariaplan i Majorna. Inför valet träffar han ledande politiker från samtliga 13 kommuner i regionen för att prata bostadspolitik. "Jättebra", säger han om bemötandet under turnén så här långt. "De tycker att det är ett bra initiativ från oss."

Det är ”bara” en ökning med 451 personer jämfört med den betydligt större ökningen 2016. Men då ska man ha med i beräkningen att medlemsavgiften höjts under året. Ett steg som normalt sett får många medlemmar att hoppa av.

Framförallt är det i områden där Hyresgästföreningen redan är lokalt närvarande som ökningen sker. Det säger Tony Praetorius, chef för medlemsutveckling i Västra Sverige.

– Där det finns aktiva lokala hyresgästföreningar stärker vi vårt grepp och lyckas också behålla fler medlemmar. Det är svårare att få tillväxt i områden utan lokal närvaro, säger han.

Läs ocksåStorgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Nu satsar hans enhet på att medlemsantalet ska öka ännu mer. Idag är 42 procent av hushållen i hyresrätt anslutna till Hyresgästföreningen. Inom fem år vill Tony Praetorius att siffran i regionen ska vara 47 procent. Det skulle betyda närmare 90 000 medlemmar.

– Det finns en stor potential, men det är förstås ett jättetufft mål. Ska vi nå det beror det inte bara på hur vi jobbar i Västra Sverige, utan det krävs att Hyresgästföreningen agerar i hela landet så att vi kan få den roll vi faktiskt önskar. Vi måste påverka samhällsutvecklingen och lyfta bostadsfrågorna, säger Tony Praetorius.

 

Läs ocksåKritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”
Fakta: Region Västra Sverige

Hade 76 965 medlemmar vid årsskiftet 2017/2018.

Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund, Tjörn och Orust i norr.

Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg.

Läs också Kritik mot jätteuppgörelsen – hyresgäster fick inte vara med Minusbudget klubbad i region Västra Sverige – ombildningar och renovräkning i fokus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.