Annons

Obama Johansson tar strid för rätten att bo kvar – stämmer hyresvärden

Huddinge Hyresvärden kastade ut Obama Johansson efter trettio år. Men han tog strid och vägrade lämna bostaden i det ombyggda häststallet. Nu har han tagit hjälp av en känd advokatfirma och stämt hyresvärden. "Jag kommer inte att flytta", säger han.
Foto: Kenneth Samuelsson
Obama Johansson har stämt hyresvärden och kräver att få bo kvar i det ombyggda stallet där han har bott i 30 år.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Obama Johansson, 74 år i Huddinge. Han har i cirka 30 år bott i ett ombyggt stall i en ladugård i ett industriområde. Men när fastigheten och marken såldes så chockhöjde den nya ägaren hyran. Och när han inte kunde betala den höga hyran blev han uppsagd.

Enligt hyresvärdens uppsägning så skulle Obama Johansson vara ute ur bostaden den sista december 2020. Men han bor kvar än i dag och har inga tankar på att flytta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men att leva i nästan ett år med ett vräkningshot hängandes över sig har kostat på.

– Det är jobbigt som fan, man är stressad. Jag är rädd för vad som ska hända om jag måste flytta, var jag ska ta vägen, säger han.

Läs ocksåObama Johansson vräks efter 29 år: "De får bära ut mig"

Det som komplicerar ärendet är att Obama Johansson har bott i bostaden under lång tid men att det är en annan person som har stått på hyreskontraktet. Denna konstruktion kom till eftersom Obama Johansson hade betalningsanmärkningar och inte fick stå på kontraktet.

Det har fungerat bra ända tills den nya ägaren, kapitalförvaltaren Coeli som förvaltar 20 miljarder kronor i olika fonder och bland annat sysslar med fastighetsutveckling, tog över fastigheten och höjde hyran rejält.

Den tidigare månadshyran på cirka fyratusen höjdes till 23 000 kronor. Det slutade med att hyran inte kunde betalas och hyreskontraktet med Obama Johanssons kompis och därmed Obama Johansson sades upp.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Men tack vare att Obama Johansson har bott i det ombyggda stallet under lång tid och betalat hyran så vill han nu att tingsrätten fastställer att det är han som har ett hyresavtal med sin hyresvärd.

Annons

Slår tingsrätten fast att det är Obama Johansson som har ett hyresförhållande med hyresvärden så öppnar sig flera dörrar. Inte minst kan han ta strid mot hyresvärden juridiskt om han blir uppsagd, vilket han inte kan idag när kompisen står på kontraktet.

Men kanske än viktigare så kan han ta strid mot den kraftiga hyreshöjningen.

Något som det också flaggas för i stämningsansökan där det står: ”Hyran höjdes markant och är oskälig för det fall markområdet och tillhörande byggnad nyttjas som bostad”.

För att få svart på vitt att det är han som har hyrt bostaden och marken har han tagit hjälp av Advokatfirman Althin och stämt hyresvärden. I stämningsansökan vill han att Södertörns tingsrätt slår fast att det finns ett hyresavtal mellan honom och hyresvärden.

Får hjälp av Peter Althins advokatfirma

Till sin hjälp har han Malin Rådström, advokat på Advokatfirman Althin, som är hans juridiska ombud.

Hon hänvisar till att Obama Johansson har betalat hyran direkt till hyresvärden och varit folkbokförd i bostaden i cirka 30 år.

– Den juridiska processen har bara börjat men vi kommer att skicka in bevis som visar att Obama Johansson har bott där länge och betalat hyran från eget konto. Eftersom fastighetsägaren vetat om att Obama bott där, inte på något sätt invänt mot detta, samt mottagit hyresbetalningar, så menar vi att det finns ett hyresförhållande mellan honom och fastighetsägaren, säger hon.

Annons

Parterna har haft ett första möte i Södertörns tingsrätt men det slutade bara med att man var överens om att man inte var överens.
– Jag tycker vi har ett väldigt viktigt case här, och jag är hoppfull inför den fortsatta processen, säger hon.

Mats Rengstedt, på Real Value Management, som förvaltar fastigheten åt Coeli, har tidigare sagt att de inte visste att det bodde en person i ladugården. Han har också varit tydlig med att de har ett hyresavtal med personen som står på hyreskontraktet och inte Obama Johansson. Apropå den kraftiga hyreshöjningen så svarar han att de ”har marknadsanpassat hyran” .

Men han vill inte svara på frågor som rör stämningsansökan från Obama Johansson.

I ett mejl skriver han:  ”Vi har varit tydliga i vår uppfattning och mot bakgrund av att detta nu är en kommande domstolsprocess väljer vi att avvakta ytterligare kommentarer tills det att domslut har fastställts.”

Tanken är nu att tvisten ska avgöras i en rättegång i mars 2022.

– Jag hoppas så klart vi vinner och jag kommer att överklaga om jag förlorar, säger Obama Johansson.

Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.