HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Obama Johansson vräks från ”häststallet” igen och krävs på 212 000: ”Jag flyttar inte”

Huddinge Obama Johansson, 75, blev uppsagd när värden höjde hyran med nära 500 procent och han inte kunde betala. Men han tog strid för att bo kvar i det ombyggda häststallet som varit hans hem i över 30 år. I senaste rättegången tog historien en oväntad vändning – förre fastighetsägaren hävdar att Obama Johansson aldrig har bott i stallet.
Foto: Kenneth Samuelsson
Obama Johansson har bott över 30 år i sitt ombyggda häststall, nu kan han tvingas flytta.

Historien om hyresgästen Obama Johansson, 75, har varit en följetong i Hem & Hyra. Han har under många år bott i ett gammalt häststall utan rinnande vatten i ett industriområde i Huddinge.

Men när marken och hans bostad såldes chockhöjde den nya fastighetsägaren hyran från cirka 4 000 i månaden till 23 000 varpå han inte kunde betala hyran och blev uppsagd.

Läs ocksåObama Johansson vräks efter 29 år: "De får bära ut mig"

Men Obama Johansson tyckte att höjningen var orimlig och trots att han skulle varit ute ur bostaden sista december 2020 bor han kvar än idag.

Under tiden har han drivit flera juridiska processer mot den nya fastighetsägaren kapitalförvaltaren Coeli, som förvaltar cirka 20 miljarder i olika fonder och sysslar med fastighetsutveckling.

– Jag tänker inte flytta, det här är mitt hem sedan 35 år, säger Obama Johansson.

Läs ocksåObama Johansson tar strid för rätten att bo kvar – stämmer hyresvärden

Men det hela är lite komplicerat eftersom Obama Johansson inte står på hyreskontraktet.

Trots att han bott i ladugården under lång tid är det en kompis som står på kontraktet sedan 90-talet. Skälet var att Obama Johansson hade betalningsanmärkningar och inte fick stå på kontraktet.

Men Obama Johansson och kompisen menar att den tidigare fastighetsägaren hela tiden vetat om att Obama Johansson har bott i bostaden sedan 90-talet. De menar också att den förra fastighetsägaren hela tiden vetat att avtalskonstruktionen gjordes för att Obama Johansson skulle kunna bo i bostaden.

– Han har varit inne i min bostad flera gånger och vet att jag bor här, bland annat var han här när jag byggde om övervåningen och målade och tapetserade. Han åkte här hela tiden, man kunde ställa klockan efter honom när han åkte här morgon och kväll, säger han.

Annons
När Hem & Hyra var på besök i december 2020 visade han upp sitt sovrum på ovanvåningen i det gamla stallet.

När Obama Johansson hotades med avhysning så gick han därför till Södertörns tingsrätt och begärde att de skulle slå fast att det fanns ett bostadshyresavtal mellan Obama Johansson och fastighetsägaren Fastighets AB Orlongsjö 2:7, som ägs av Coeli. På så sätt hoppades han få svart på vitt att han har rätt att bo i det ombyggda stallet.

Men i tingsrätten gick Obama Johansson på pumpen. Södertörns tingsrätt slår fast att han visserligen har bott i den aktuella bostaden sedan 1990. Men samtidigt skriver de i domen att Obama Johansson inte lyckats bevisa att avsikten med kontraktet som kompisen står på har varit att Obama Johansson skulle få en bostad i det gamla stallet.

Tingsrätten slår också fast att Obama Johansson ska betala fastighetsägarens rättegångskostnader på 212 700 kronor.

Obama Johanssons framtid i det gamla stallet är ovisst – egentligen skulle han flyttat för 2,5 år sedan.

I domen är det tydligt att mycket av domslutet bygger på den förre fastighetsägarens vittnesmål. Tvärtemot vad Obama Johansson och flera andra vittnar om så hävdar den förre fastighetsägaren att han inte alls känt till att Obama Johansson bott i ladugården.

Han menar att det aldrig varit på tal att Obama Johansson skulle använda den gamla ladugården som bostad. Istället hävdar han att Obama Johansson och kompisen som står på kontraktet sagt att de skulle meka med bilar.

Kort sagt konstaterar tingsrätten att ord står mot ord, Obama Johansson mot den förre fastighetsägaren, och den förre fastighetsägarens ord väger tyngre, enligt domslutet.

Hem & Hyra har varit i kontakt med den förre fastighetsägaren och frågat hur han ser på att flera personer vittnar om att Obama Johansson visst bott i stallet under många år, men han vill inte uttala sig i ärendet. Han hänvisar till det han har sagt i tingsrätten att han inte känt till att Obama Johansson bott i den ombyggda ladugården.

Skrev på av rädsla för ekonomisk smäll

När Hem & Hyra får tag på kompisen som står på kontraktet till Obama Johanssons bostad, tar historien en ny vändning. Det visar sig att han har skrivit på ett avtal med den nuvarande fastighetsägaren Coeli, som fastställts i tingsrätten i mars 2023.

Han berättar att avtalet innebär att markområdet och ladugården där Obama Johansson bor ska vara tomt senast 30 april. Görs inte det kan avhysning ske men då betalar fastighetsägaren kostnaden

Annons

– Jag skrev på för att få ett avslut och jag vågade inte ta strid eftersom jag var rädd att jag skulle åka på alla kostnader om jag inte skrev på. Med avtalet så slipper jag alla eventuella kostnader, säger han.

Han hänvisar bland annat till att den nya fastighetsägaren i flera år krävt en hyra på cirka 23 000 kronor i månaden men att Obama Johansson har betalat in den gamla hyran på 4 800 kronor.

Men han ger inte mycket för den förre fastighetsägarens vittnesmål om att Obama Johansson inte har bott i det ombyggda stallet.

– Han har vetat om att Obama har bott där hela tiden, hävdar han.

Framtiden oviss för Obama Johansson

Frågan är vad som händer nu. Datumet 30 april när Obama Johansson ska vara ute ur det gamla stallet har passerat och han har inga planer på att flytta.

– Det är inget jag kommit överens om med någon, jag bor kvar, säger han.

Hem & Hyra har sökt den nya fastighetsägaren för att få en kommentar till tingsrättsdomen men också få svar på frågan vad som händer nu. Dock utan resultat.

I tidigare intervjuer har dock Mats Rengstedt på Real Value Management, som förvaltar fastigheten åt Coeli, sagt att de inte visste att det bor en person i ladugården som står på marken som Coeli köpte. Han har också tidigare sagt att de höjt hyran till marknadsmässiga nivåer och att de aldrig höjt hyran för någon bostadshyresgäst eftersom de bara har ett avtal med den som står på kontraktet, Obama Johanssons styvson.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.