Annons

Obetald studieskuld stoppar hyreskontrakt

Malmö Mamman ville skriva över hyreslägenheten på sin dotter. Hyresvärden och domstolen säger nej och hänvisar till hennes förmåga att kunna betala hyran.

Dottern har en totalinkomst på drygt 13 000 kronor i månaden. Till det kommer ett bostadsbidrag på runt 3 000 kronor som hon skulle vara berättigad till om hon tog över mammans hyreskontrakt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Lägenheten som det hela rör ligger på Lorensborg i Malmö och har en månadshyra på drygt 7 000 kronor. Huset ägs av MKB som menar att uträkningen inte går ihop.

Annons

Eftersom dottern har omfattande skulder misstänker värden att det skulle sluta med att hyran inte blev betald om hon fick ta över kontraktet. Dottern har berättat om skulder på mellan 700 000 och 800 000 kronor, bland annat genom studielån hos CSN. Lånen har inte betalats av på flera år och delar har hamnat hos kronofogden.

Med anledningen av den ekonomiska situationen blev det nej från MKB när mamman önskade skriva över kontraktet. Hon gick vidare till hyresnämnden med kravet men där blir beskedet det samma.

Annons
Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

Kronofogden har fattat beslut om skuldsanering för dottern men den var ännu inte beviljad av borgenärerna när hyresnämnden gick igenom ärendet. Enligt domstolens beslut innebär det att MKB inte behöver acceptera henne som hyresgäst.

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.