HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Öbo går med i fastighetsägarna

Örebro ​Örebrobostäder, Öbo, går som första stora bostadsbolag med organisationen Fastighetsägarna.

​Öbo går med i Fastighetsägarna. Samma organisation som 2005 gjorde en anmälan till EU-kommissionen om att de ansåg att de kommunala bostadsbolagen fick konkurrensfördelar från kommunerna.

Annons
 
Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna: anmälan dragits tillbaka och lagen ändrats. Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och deras hyror är inte längre normerande.
 
Öbos inträde i Fastighetsägarna, ses som ytterligare ett steg.
– Vi har mycket att lära oss om affärsmässighet av dem och jag är övertygad om att de har mycket att lära av oss om samhällsnytta. Det här kommer bli toppen-, toppenbra, säger Ulf Rohlén som är vd på Öbo.
 
Och det som han och företrädarna för Fastighetsägarna framhåller ska bli bra, är främst tre saker:
* Man vill värna hyresrätten och utveckla Örebro genom att bygga mer.
*Genom samarbetet hoppas de kunna pressa priser: på taxor som till exempel fjärrvärme samt byggpriser och eventuellt även lån.
* Man hoppas även att det i förlängningen leder till en mer attraktiv stad.
 
– Örebro är en av Sveriges mest segregerade städer. Vi har påbörjat arbetet med stora renoveringar i Markbacken och Varberga och snart följer Vivalla. Vi har stora områden med bara hyresrätter där det är svårt att göra boendekarriär. Det behövs mer blandade upplåtelseformer och det här är saker som vi behöver arbeta med tillsammans, säger Öbos styrelseordförande Karin Sundin (S).
 
Men det finns även andra konkreta tankar på vad samarbetet kan innebära: en samlad bostadsförmedling för alla hyresvärdar skulle underlätta för dem som söker bostad. Öbo:s stora kunnande om miljöfrågor hoppas man kunna dra nytta av hos de privata hyresvärdarna. Det finns även tankar på att starta ett eget värmeverk för att pressa priserna.
 
Vad kommer hyresgästerna märka av detta?
– Kortsiktigt – inget. Och många kommer säkert säga ”Nu kommer hyran gå upp massor”. Men hyrorna kommer inte drivas upp av det här samarbetet. De kommer att öka på grund av att vi inte längre kan hålla en nollbudget och för att vi kommer att få nya avkastningskrav från våra ägare. Men det har med den nya lagen att göra, inte med vårt samarbete, säger Ulf Rohlén.
 
Har Hyresgästföreningen något att frukta i att ni går samman?
– Jag ser inte oss som motparter, bara under hyresförhandlingarna. Resten av året samarbetar vi för att utveckla bostadsområden. Så jag kan inte se att de har något att frukta av det här, säger Ulf Rohlén. 

Annons
Läs också Kritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsare Efter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek” Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.