Annons

Ockupanterna vägrade flytta – uthyraren krävs på 180 000: ”Helt absurt”

Nyheter Kvinnan hyrde ut sin lägenhet i andra hand. Men de som flyttade in bytte lås och stannade kvar i flera månader utan att betala hyra. Kvinnan dömdes först att betala 180 000 kronor. Nu prövas domen i Högsta domstolen.
Kvinnans hyresgäster ville inte flytta, bytte lås och bodde kvar. Kvinnan dömdes då att betala 180 000 kronor, något hennes juridiska ombud, Anders Björngreen, är kritisk till.
Foto: Hemby advokatbyrå/Wikipedia
Kvinnans hyresgäster ville inte flytta, bytte lås och bodde kvar. Kvinnan dömdes då att betala 180 000 kronor, något hennes juridiska ombud, Anders Björngreen, är kritisk till.

En kvinna i 50-årsåldern hyrde en lägenhet i Karlskrona i Blekinge av hyresvärden Victoria Park (numera Victoriahem). I slutet av 2020 hyrde kvinnan ut lägenheten i andra hand, samtidigt som hennes kontrakt sas upp.

Kvinnans andrahandshyresgäst skulle alltså behöva flytta. Men hyresgästen, en kvinna, hade tagit in socialt utsatta personer i lägenheten som vägrade lämna den.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ockupanterna bytte lås

Lägenheten skulle vara tömd och städad den 31 januari 2021. Så blev det inte – långt ifrån. När representanter från Victoria Park skulle göra en besiktning hade ockupanterna bytt lås på dörren och installerat en övervakningskamera. Gruppen stannade kvar i sex månader och övergav sedan lägenheten.

När Victoria Park till slut kunde komma in i bostaden var den i uselt skick. Dörren var söndersparkad och det fanns flera skador inne i rummen. Lägenheten behövde renoveras, vilket gjorde att hyresvärden under en tid inte kunde hyra ut lägenheten till någon annan.

Kvinnan säger att hon har försökt få ockupanterna att flytta, men att de inte har lyssnat.

Annons
Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.

Victoria Park har hävdat att man inte godkänt någon andrahandsuthyrning och att kvinnan som hyrt ut i andra hand inte har försökt få ockupanterna att flytta. Hyresvärden stämde kvinnan och krävde sammanlagt 62 000 kronor av henne, för uteblivna hyreskostnader under perioden lägenheten inte kunde hyras ut. Blekinge tingsrätt dömde också kvinnan att betala den summan, som med rättegångskostnader sammanlagt blev 180 000 kronor.

Kvinnan kan slippa betala

Hovrätten valde att inte pröva fallet, vilket i vanliga fall brukar betyda slutet på en rättsprocess. Men nu har Högsta domstolen gett prövningstillstånd, vilket innebär att kvinnan ändå kan få rätt och slippa betala.

Kvinnans juridiska ombud, Anders Björngreen, berättar att prövningstillståndet varit ett glädjebesked för kvinnan, som mått dåligt av händelsen och rättsprocessen.

Läs ocksåOckerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarÖverhyra och ockerhyra

– Hon är en vanlig, ensamstående mamma som jobbar på restaurang och då är det tufft att ha en skuld på 200 000 kronor. Hon har hela tiden ansett att hon har rätt och att hon har gjort vad hon kunde i den här situationen, säger han.

Annons

Anders Björngreen anser att det prejudicerande målet är intressant.

– Kvinnan har ju inte kunnat göra någonting åt att hennes hyresgäst har bytt lås. Står sig den här domen kan ju andrahandshyresgäster bara stanna kvar och inte betala hyra, varken till hyresvärden eller till förstahandshyresgästen, vilket har skett här. Det är ju helt absurt!

Jonatan Öhman, kommunikationschef på Victoriahem, meddelar att man inte kommenterar fall om enskilda hyresgäster, ”särskilt där det pågår en rättsprocess”. Kvinnan som hyrde ut lägenheten i andra hand har heller inte velat uttala sig.

Läs också Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.