HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Oerhört tacksamma frågor att bevaka”

Göteborg Bostadsjournalistiken håller på att få en renässans. I framtiden kan vi förvänta oss fler expertjournalister och mer samarbete mellan olika redaktioner. Det var några av spådomarna på Hem & Hyras seminarium om lokaljournalistiken och bostadsfrågan.

Panelsamtalet på Arena: Första Lång var en del av Hem & Hyras 10-årsjubileum, anordnat av lokalredaktionen i Göteborg.

I panelen satt Göteborgs-Postens chefredaktör Christopher Ahlqvist, gratistidningen GöteborgDirekts chefredaktör Joakim Fransson, P4 Göteborgs dagproducent Andreas Lindahl och Hem & Hyras egen chefredaktör Susanna Skarrie. Moderator var Emanuel Karlsten.

Läs ocksåHem & Hyra-redaktörer prisas för modig bevakning av viktigt områdeAnnaKarin Löwendahl och Gustaf Görfelt tilldelas Johannapengen 2021

Alla fyra paneldeltagare var överens om att bostadsfrågan idag spiller in på väldigt många olika bevakningsområden. Samtidigt har förutsättningarna försämrats för att bevaka den.

Susanna Skarrie konstaterade att under de tio år som Hem & Hyra funnits har mediakrisen orsakat massiva nedskärningar på redaktionerna. De specialiserade bostadsreportrar som tidigare fanns på många håll har försvunnit.

– Bostäder har gått från att vara en samhällsfråga till att bli en privatekonomisk fråga. Ämnet har flyttat till näringslivssidorna och handlar om räntor och prisnivåer, sade Susanna Skarrie.

Läs ocksåHem & Hyra – nu större än någonsin tidigareHem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie.

Dock tyckte hon sig se en tydlig ändring de senaste två åren.

Annons

– Bostadsbristen kom på allas läppar i och med flyktingkrisen. Då kom frågan tillbaka på den politiska agendan och därmed även på den journalistiska agendan. Mellan 2015 och 2016 ökade antalet gånger vi citerades av andra medier med 68 procent, så det är jättetydligt för oss, sade Susanna Skarrie.

GöteborgDirekts redaktion har identifierat bostäder, byggande, trafik och kollektivtrafik som de viktigaste frågorna att satsa mer på. Man har även en reporter med speciellt ansvar för bostadsbevakning, berättade Joakim Fransson.

Läs ocksåHem & Hyras granskning vinner GuldspadenAnnaKarin Löwendahl och Anna Rytterbrant tar emot Guldspaden 2020 i klassen Magasin.

– Det är oerhört tacksamma frågor att bevaka. Det strömmar in tips, oro och uppskattning när vi uppmärksammar saker som stora renoveringar, långa köer eller skenande priser. Det finns en oro för att det vi bygger inte är för göteborgarna utan bara för folk som ska flytta hit, sade Joakim Fransson.

På Göteborgs-Posten och P4 Göteborg har de försvunna bostadsreportrarna inte ersatts, men GP:s Christofer Ahlqvist spådde att de mycket väl kan göra comeback. Rena fakta om vad som händer kan man hitta på många håll på internet. Det är inte där de etablerade mediernas existensberättigande finns i längden, menade han.

– Det som vi har att erbjuda som inte andra har är expertkunskap om vad saker och ting får för betydelse. Man har sett att det som får folk att teckna digitala prenumerationer är just starka profiler, åsikter och analyskunskap, sade Christofer Ahlqvist.

Annons

Vi kommer också att få se fler exempel på samarbeten mellan redaktioner i framtiden. Det var en sak som panelen var enig om.

– Det är ett annat klimat idag. Förut var konkurrenssituationen en annan, man slogs mer mot varandra. Idag slåss man mer mot andra krafter, sade Christofer Ahlqvist.

Se hela panelsamtalet på Hem & Hyras Facebooksida.

Läs också Megabeskedet: Två av Hem & Hyras granskningar kan vinna guldspade! Hem & Hyras galna succéår: Två tunga priser och 85 procent fler läsare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.