Ökad trygghet med kameraövervakning

Göteborg ​​Det har blivit tryggare i norra Biskopsgården sedan Bostadsbolaget förra hösten installerade övervakningskameror. Det framgår av den utvärdering bolaget gjort och som bland annat bygger på en enkät bland hyresgästerna.
Bostadsbolaget har gett 450 av områdets hyresgäster, som har bilplats eller garage i området, chans att svara på en enkät om hur de upplever kameraövervakningen.  Av dem valde 117, alltså ungefär var fjärde tillfrågad, att besvara enkäten.
 
Av svaren framgår att en klar majoritet, åtta av tio, anser att tryggheten har påverkats positivt och nästan lika många upplever att skadegörelsen har minskat. En uppfattning som också delas av polisen i Biskopsgården.
 
– Nu rycker vi ut på rätt saker och kan lägga våra resurser där de bäst behövs, säger Tony Olsson, gruppchef för polisen i Biskopsgården. Antalet händelser som vi måste skicka polisbilar till har minskat och antalet brott som klaras upp är fler.
 
Elisabet Sandberg-S är Bostadsbolagets distriktschef i norra Biskopsgården och hon var från början mycket tveksam till kameraövervakningen. 
 
– När de boende först kom till mig och ville ha kameraövervakning i området kändes det inte bra. Det var inte det här vi ville göra. Kameror är ju en signal på att det här är ett otryggt område, sade Elisabet Sandberg-S i en tidigare intervju i Hem & Hyra.
 
Men i dag, ett halvår efter att kamerorna kom på plats, är Elisabet Sandberg-S mer positiv.
 
– Att installera kameror är ett mycket ovanligt steg och enbart kameraövervakning är inte en lösning i ett oroligt område, säger hon. Det har dock varit till mycket god hjälp i vårt arbete.
 
Det var i juni förra året som länsstyrelsen i Västra Götaland gav Bostadsbolaget tillstånd till så kallad allmän kameraövervakning. Tillståndet gäller sex fasta och nio rörliga kameror som under kvällar och nätter övervakar garage, p-platser och fasader på miljöhus på Dimvädersgatan, Godväders-gatan, Flygvädersgatan och Rimfrostgatan.
 
Bakgrunden till bolagets begäran var den omfattande skadegörelse som under 2009 pågått i norra Biskopsgården.  Bland annat hade flera miljöhus satts i brand och ett flertal bilar bränts upp eller på annat sätt vandaliserats, vilket lett till att många hyresgäster kände sig mycket otrygga i sitt bostadsområde.
 
Men att sätta upp övervakningskameror var inte oomtvistat. Kritikerna, bland andra Göteborgs stads juristgrupp, ansåg att även om syftet var att förebygga brott så var allmän kameraövervakning ett för stort ingrepp i den personliga integriteten för att vara godtagbart.
 
Länsstyrelsen ansåg dock att intresset av att förebygga brott i det här  fallet vägde tyngre än skyddet för den personliga integriteten.
 
Utöver kameraövervakningen har Bostadsbolaget i samarbete med ett flertal andra aktörer i området också arbetat med en mängd andra åtgärder för att öka tryggheten. Tidigare i vår invigdes bland annat en näridrottsplats i en del av området som tidigare uppfattats som skräpig och otrygg och på flera håll har belysningen förbättrats samtidigt som skymmande växtlighet röjts bort.

Läs också Hyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektiv Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.