Annons

Ökade kostnader för fastighetsägarna

Nyheter Kostnaderna för att förvalta fastigheter ökar mer än hyrorna. Det visar en ny rapport från branschorganisationen Fastighetsägarna Syd som vill se en marknadsanpassning av hyrorna för att öka intäkterna. Hyresgästföreningen är kritisk.​

​Det var på måndagen som Fastighetsägarna Syd släppte sin årliga pris- och hyresbarometer, en analys av driftskostnaderna i Sydsverige som de privata värdarnas intresseorganisation genomfört sedan 1998.

Annons
Sett till hela mätperioden, 1998-2007, har kostnaderna stigit med 17,59 procent för de privata fastighetsägarna i södra Sverige och hyrorna ökat med 15,32 procent, en skillnad på 2,27 procent.
Störst skillnad mellan ökade kostnader och höjda hyror är det i skånska Skurup där skillnaden är 14,07 procent, tätt följt av småländska Markaryd med en skillnad på 11,14 procent.
 
Nils-Göran Larsson är vd för Fastighetsägarna Syd.
– Kostnadsökningarna beror främst på sådant som vi fastighetsägare inte kan påverka, som kommunala avgifter och stigande räntor, säger Nils-Göran Larsson som ser en marknadsanpassning av hyressättningssystemet som nödvändig för att öka intresset av att äga hyresrätter.
– Ja, intäkterna hänger inte med och som ett resultat av det ser vi att ombildningarna ökar i regionen, även på mindre orter som Ystad och Ängelholm, säger han.
 
Peter Olsén är förhandlingschef vid Hyresgästföreningen i södra Skåne. Han menar att rapporten ska ses som ett rent utspel från de privata hyresvärdarnas sida.
– Det är ingen tillfällighet att Fastighetsägarna Syd släpper de här siffrorna just nu. Förberedelserna inför nästa års hyresförhandlingar pågår ju för fullt, säger Peter Olsén som trots allt är bekymrad över de ökade driftkostnaderna.
– Men det är något som i sista hand ska resultera i höjda hyror. Först borde fastighetsägarna se över sina leverantörsavtal och sin egen förvaltning, säger Peter Olsén.
 
Förra året ökade driftkostnaderna för de privata fastighetsägarna i södra Sverige med 8,82 procent. Samtidigt höjdes hyrorna med i genomsnitt 0,91 procent, enligt Fastighetsägarnas rapport.
– Det är ett kanonbetyg för Hyresgästföreningens förhandlare. Men vi är inte nöjda, det är fortfarande alldeles för dyrt att bo hyresrätt, säger Peter Olsén.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Kommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent Så kan din hyra bli lägre "bakvägen" – EU ger grönt ljus för efterlängtade momsregler Så ska hyran förhandlas – Hyresgästföreningen överens med värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.