Annons

Ökat intresse för nybyggt i Kisa

Kinda Intresset för att hyra en nybyggd hyreslägenhet i Kisa har ökat. Mycket talar därför för att Kindahus första nybygge där på 26 år kan bli verklighet.
Foto: Jenny Knutsson
, ,

2014 rev Kindahus tre hyreshus på Linnékullen i Kisa. Först var det tänkt att marken skulle säljas som villatomter, men intresset visade sig vara svagt. Då bytte Stiftelsen Kindahus inriktning och som Hem & Hyra tidigare berättat så har hyresvärden långtgående planer på att själv bygga nytt på tomten.

På torsdagskvällen hölls ett möte för att undersöka intresset. Ett 30-tal personer dök upp för att få information om planerna. Det fanns också möjlighet att skriva upp sig på en intresselista, något som inte är bindande.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– När vi hade ett likadant möte för tre år sedan var det fyra, fem stycken som skrev upp sig. Då blev det ingen byggnation, konstaterar Roger Magnusson, marknads- och uthyrningsansvarig hos Kindahus.

Men när han räknade ihop namnen på listan efter torsdagens möte visade det sig att elva skrivit på.

– Och så vet jag att det kommer två som inte kunde vara med i kväll till kontoret på måndag också, säger Roger Magnusson.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

Om det räcker eller inte för att spaden ska sättas i jorden kan vare sig han eller vd Per Cedervall svara på i dagsläget, utan det är Kindahus styrelse som beslutar. Dessutom måste detaljplanen ändras. Målet är att lägenheterna ska vara inflyttningsklara sommaren 2017.

Planerna omfattar sex lägenheter i parhus med garage i en första etapp. Om intresset är tillräckligt stort kan ytterligare fyra lägenheter byggas. Det handlar om treor på cirka 75 kvadratmeter med öppen planlösning.

Annons

– Det är så man bygger i dag, säger Per Cedervall.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Hyran är inte förhandlad ännu, men beräknas hamna på cirka 8 500 kronor i månaden. Varje lägenhet kostar runt två miljoner kronor att bygga.

– Vi skulle behöva ta 11 000–12 000 i hyra för att gå plus minus noll. Men det är inte en realistisk hyresnivå i Kisa, menar Per Cedervall.

Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson tycker att 8 500 kronor är en rimlig hyresnivå.

– Det är jättepositivt att de vill bygga. Men när det gäller nyproduktionshyror så sätter man dem utifrån en kostnadskalkyl vilket innebär att övriga hyresgäster inte ska subventionera bygget, säger hon.

Efter mötet kunde de som ville besöka den aktuella tomten. Det gjorde bland andra Ingrid Andersson och Janne Gustafsson, som hoppas att deras framtida hem kommer att byggas på Linnékullen. I dag hyr de en tvåa i området Kulla.

– Det är en jättebra lägenhet, men det här blir större och lite mer som att ha ett eget hus fast vi hyr, säger Janne Gustafsson.

Annons

Nu håller paret tummarna för att projektet ska bli av.

Men det fanns också deltagare som var mer tveksamma. Elenor och Ulf Johansson bor i villa, vilket de flesta som kom till mötet tycktes göra.

– Om man har bott i hus länge så är det ett stort steg att flytta till lägenhet. Vi är nog inte redo att göra det redan om ett år, säger Elenor Johansson.

Däremot är hon och maken intresserade om det blir en andra etapp.

– Vi vill hyra så småningom. Men det blir stor skillnad i boendekostnad jämfört med om man har en villa där lånen är avbetalda, säger Ulf Johansson.

Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.