Annons

Ökat underhåll och högrehyra på Väster i Motala

Motala Nya gungor är på plats och sanden på lekplatsen har bytts ut. Utemiljön på Agneshögsgatan i Motala har gjorts i ordning. Därför får värden höja hyrorna i dag.
Foto: Jenny Knutsson
Vanja Carlsson tycker att området hon bor i sköts bättre nu än tidigare.

Från 1 oktober höjs hyrorna för Aberdeens hyresgäster på Väster med 0,5 procent, vilket betyder att en lägenhet som tidigare kostade 5 000 kronor i månaden blir 25 kronor dyrare. Men det var inte självklart att Hyresgästföreningen skulle gå med på höjningen.

Som Hem & Hyra tidigare berättat fanns ett utbrett missnöje bland hyresgästerna i området, som upplevde att det var svårt att få brister åtgärdade. Dessutom fanns det synpunkter på att utemiljön inte skötts ordentligt de senaste åren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen genomförde ett så kallat RIBB-projekt för att kartlägga bristerna och riktade sedan krav mot förvaltaren Aberdeen. Hyresförhandlingen tidigare i år slutade med att företaget höjde med en procent 1 juli. Men för att få genomföra den andra höjningen i överenskommelsen, ytterligare 0,5 procent från 1 oktober, skulle en rad åtgärder ha vidtagits framför allt när det gäller utemiljön. Och eftersom Hyresgästföreningen är nöjd med resultatet så här långt kan höjningen genomföras.

– Det har hänt en hel del i området, säger Vanja Carlsson, hyresgäst på Agneshögsgatan och engagerad i Hyresgästföreningen.

Hon visar lekparken som har renoverats och berättar att även de mindre lekplatserna i området kommer att få ny sand till våren.

Annons
Läs ocksåAberdeen lovar åtgärder

– Det kostade 500 000 kronor bara att göra i ordning den här. Men det behövdes verkligen.

Ett hus har fått nytt tak. Buskar, träd och rabatter har ansats. Och en gång i veckan håller de tre vaktmästarna öppet hus för att underlätta för hyresgäster som vill lämna synpunkter.

Fortfarande återstår en del problem inne i lägenheterna, som Aberdeen har lovat att beta av successivt.

Läs ocksåHyresgäst: "Det har blivit värre och värre med åren"

Vanja Carlsson säger att hon förstår att allt inte kan förändras på en gång.

Annons

– Men det går åt rätt håll. Det har blivit mycket bättre.

Läs mer om Agneshögsgatan i Motala:
Aberdeen lovar åtgärder
Hyresgäst: ”Det har blivit värre och värre med åren”
Krafttag mot brister på Väster

Läs också Krafttag mot brister på Väster Aberdeen säljer boråsfastigheter Villkorad hyreshöjning på Smultronbacken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.