HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Olagligt ha katt på balkong utan skydd

Nyheter Låter du katten vistas på balkongen utan att ha satt upp ett skyddsnät? Då bryter du sannolikt mot Jordbruksverkets regler och kan krävas på vite. Men reglerna har varit tandlösa.

För cirka tio år sedan införde Jordbruksverket nya regler som kräver att balkonger mer än fem meter ovanför marken utrustas med ett skyddsnät om man låter sin katt vistas där.

Reglerna kom till efter att veterinärer och försäkringsbolag rapporterat ett ökat antal skador till följd av fall från höga höjder. En av de vanligaste orsakerna till fallolyckor är att ägarna lämnat balkongdörren öppen eller fönstret på glänt. 

Läs ocksåWillhem efter takraset: "Vi ska utreda alla tak"Fredrik Karlsson i Trollhättan råkade ut för takras i sin lägenhet.

Försäkringsbolaget Agria publicerar årligen statistik över kattskador, och brukar då passa på att påminna om reglerna. Men många nyblivna kattägare känner inte till vad som gäller, berättar kommunikationsansvarig Pernilla Melander.

– Det är bra att det finns ett tydligt krav på hur man ska ta hand om sin katt eftersom många katter skadas årligen vid höga fall. Däremot kan man önska att budskapet om kravet kommunicerades i större omfattning. 

Trots att man riskerar vite om man slarvar går det inte att avläsa någon förändring i fallolyckor sedan reglerna infördes. Antalet rapporterade skador har ökat och minskat i omgångar sedan 2007. Fjolåret står ut i positiv bemärkelse, med 135 fall där katter trillat och skadat sig så allvarligt att veterinärvården överstigit självrisken.

Läs ocksåSovrumstaket i Fredriks lägenhet rasade in: "Hade jag överlevt om jag legat i min säng?"Fredrik Eriksson i Trollhättan råkade ut för ett takras i sin lägenhet.

– Det är en tillförlitlig fingervisning om hur utvecklingen ser ut, säger Pernilla Melander.

Förutom att näta in balkongen gäller det också att använda fönsterhakar, så att katten inte kan trycka sig ut genom öppningen.

Fakta: Antal inrapporterade fallolyckor*
År Antal fall
2007 177
2008 161
2009 141
2010 174
2011 226
2012 157
2013 163
2014 149
2015 135

*Fall där katten skadat sig så allvarligt att veterinärvården överstiger självrisken i försäkringen.

Källa: Agria

Fakta: Så räddar du katten från fall

Köp ett skyddsnät som täcker hela balkongen. Så länge du inte gör någon åverkan på balkongen eller fasaden kan hyresvärden inte hindra dig.
Håll dörrar och fönster stängda när katten är ensam hemma.
Förse fönstren med hakar så att katten inte kan tränga sig ut.
Bonustips: Sätt inte koppel på katten inomhus – den kan trassla in och skada sig.

Källa: Agria

Läs också Därför hamnar problemområdets nota på hyran: ”Nu gäller det att se upp” Jan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i Landskrona Zeppelin, sex veckor, hittades övergiven i lägenhet sedan ägaren gripits

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.