HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ombildning får skarp kritik i Upplands Bro

Upplands-Bro Alliansen i Upplands Bro vill att det kommunala bostadsbolaget ska ombilda hyreshusen i Kungsängen. Men efter att revisorer tittat på affären får man bakläxa.

Den politiska majoriteten i Upplands Bro beslutade sig i september för att sälja hyreshusen på Östervägen i Kungsängen till bostadsrättsföreningar. Hyreshusen ligger väldigt nära pendeltågsstationen och i en av fastigheterna har även Upplands-Brohus sitt kontor. Mer än femtio procent av hyresgästerna var intresserade och köpeskillingen skulle ligga på runt 300 miljoner kronor. Men Upplands-Brohus revisorer var inte nöjda med politikernas styrning och lät en oberoende revisor titta på ärendet. Domen var inte nådig.

Thomas Ljunggren (M) är ordförande för kommunrevisorerna.
– Det är den skarpaste skrivning jag sett under mina 15 år här. Vissa revisorer är mer försiktiga, samtidigt är det bra med tydliga rapporter som den här.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Hyresgästföreningens ordförande i region Stockholm, Terje Gunnarson, håller med.
– Det är uppseendeväckande att bolagsstyrelsen inte har bättre koll på regelverket. Det är sällan man ser en revisionsrapport med ett sådant tydligt besked, säger han.

Annons

I de politiska målen för ombildning står det bland annat att ombildning ska ske om bostadsrätter är underrepresenterade i området. I så fall borde man försöka ombilda i någon av kommunens andra delar än i Kungsängen konstateras det i granskningsrapporten.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Man har också tittat på affären i ljuset av den nya lagstiftningen där det står att kommunala bostadsbolag ska drivas med affärsmässighet. Revisorerna dömer ut affären som affärsmässig och påpekar också att det inte är klarlagt vad man ska använda pengarna från försäljningen till. Man anser också att man inte lyft frågan om försäljningen i kommunfullmäktige vilket direkt strider mot kommunens regler för styrningen av Upplands Brohus.

”Vår sammanfattade bedömning är att visserligen styr kommunen sitt bostadsföretag. Men med röriga och oklara förutsättningar, utan hänsyn till gällande lagar och egna regler och i direkt strid mot vad som är långsiktigt bra för bostadsföretaget” står det i rapporten.

Annons

– Vi måste självklart ta denna rapport på stort allvar och kommer noga att analysera kritiken och svara i god ordning genom ett ärende i Kommunstyrelsen. Vilka åtgärder vi kommer att vidta är för tidigt att uttala sig om, säger Irene Seth (M) som är kommunalråd i Upplands Bro. 

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.
Läs också Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.