Annons

Ombildning får skarp kritik i Upplands Bro

Upplands-Bro Alliansen i Upplands Bro vill att det kommunala bostadsbolaget ska ombilda hyreshusen i Kungsängen. Men efter att revisorer tittat på affären får man bakläxa.

Den politiska majoriteten i Upplands Bro beslutade sig i september för att sälja hyreshusen på Östervägen i Kungsängen till bostadsrättsföreningar. Hyreshusen ligger väldigt nära pendeltågsstationen och i en av fastigheterna har även Upplands-Brohus sitt kontor. Mer än femtio procent av hyresgästerna var intresserade och köpeskillingen skulle ligga på runt 300 miljoner kronor. Men Upplands-Brohus revisorer var inte nöjda med politikernas styrning och lät en oberoende revisor titta på ärendet. Domen var inte nådig.

Thomas Ljunggren (M) är ordförande för kommunrevisorerna.
– Det är den skarpaste skrivning jag sett under mina 15 år här. Vissa revisorer är mer försiktiga, samtidigt är det bra med tydliga rapporter som den här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens ordförande i region Stockholm, Terje Gunnarson, håller med.
– Det är uppseendeväckande att bolagsstyrelsen inte har bättre koll på regelverket. Det är sällan man ser en revisionsrapport med ett sådant tydligt besked, säger han.

Annons

I de politiska målen för ombildning står det bland annat att ombildning ska ske om bostadsrätter är underrepresenterade i området. I så fall borde man försöka ombilda i någon av kommunens andra delar än i Kungsängen konstateras det i granskningsrapporten.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Man har också tittat på affären i ljuset av den nya lagstiftningen där det står att kommunala bostadsbolag ska drivas med affärsmässighet. Revisorerna dömer ut affären som affärsmässig och påpekar också att det inte är klarlagt vad man ska använda pengarna från försäljningen till. Man anser också att man inte lyft frågan om försäljningen i kommunfullmäktige vilket direkt strider mot kommunens regler för styrningen av Upplands Brohus.

”Vår sammanfattade bedömning är att visserligen styr kommunen sitt bostadsföretag. Men med röriga och oklara förutsättningar, utan hänsyn till gällande lagar och egna regler och i direkt strid mot vad som är långsiktigt bra för bostadsföretaget” står det i rapporten.

Annons

– Vi måste självklart ta denna rapport på stort allvar och kommer noga att analysera kritiken och svara i god ordning genom ett ärende i Kommunstyrelsen. Vilka åtgärder vi kommer att vidta är för tidigt att uttala sig om, säger Irene Seth (M) som är kommunalråd i Upplands Bro. 

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel
Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.