Annons

Omstridd Motalavärd får husen tvångsförvaltade

Motala ​Två hyreshus i Motala, ägda av Sveneric Isacsson, sätts under tvångsförvaltning. Det är fastigheterna på Trädgårdsgatan 23 och Samuelsbergsgatan 13, som hyresnämnden anser att ägaren inte klarar av att förvalta.

​Problemen med de två hyreshusen har varit många och när hyresnämnden hade besiktning på plats kom ägaren kraftigt berusad och hade svårt att göra sig förstådd. Sedan dess har problemen fortsatt.

Thereze Henttunen och Sonny Johansson har tillsammans med två barn och två hundar levt helt utan el och värme, hela veckan innan hyresnämnden tog upp frågan om tvångsförvaltning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har varit värsta kalabaliken, säger Thereze om dagarna.

Det är hyresvärden som ansvarar för att betala elräkningarna och det var han som fick påstötningar av Vattenfall och även besked om att strömmen skulle brytas. Thereze och Sonny fick däremot inget veta. Det blev snabbt kallt, varmvattnet försvann och maten blev förstörd.

– Vi har inte kunnat äta hemma sedan dess, berättar Thereze.

Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Thereze och Sonny höll tummarna hårt för att det skulle bli tvångsförvaltning. Lika hårt tummade andra hyresgäster, som levt utan badrum och som upplevt andra problem.

Annons

När hyresnämnden skulle ta frågan om tvångsförvaltning dök Sveneric Isacsson inte upp till förhandlingen.

Nämndens ordförande Christer Grönevall hade ringt till honom på morgonen för sammanträdet om tvångsförvaltning och fått veta att Isacsson prioriterade ett besök hos naprapaten framför hyresnämnden. Däremot var Isacsson mån om att det inte skulle bli tvångsförvaltning.

Läs ocksåBeslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt husetHuset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Christer Grönevall, konstaterade att det är en stor sak med tvångsförvaltning men att man ändå inte kan ställa in sammanträden om värden väljer att inte dyka upp. Även hyresgästernas rättssäkerhet måste garanteras.

Hyresgästföreningen lyfter fram ett flertal skäl till varför husen bör tvångsförvaltas. Elräkningar som inte betalas, badrum som inte renoveras, värden vet inte vilka hyresgäster han har, skickar inte ut hyresavier och har ingen kontroll över vilka som har betalat hyran. Dessutom cirkulerar fortfarande en huvudnyckel och en hyresgäst saknar nycklar till port, källare och vind.

Hyresgästföreningens Jennifer Myrén beskriver hur Isacssons agerande försvårar förvaltningen.

Annons

– Entreprenörer vet inte om de verkligen fått ett uppdrag när han ringt. De vet inte heller säkert hur uppdraget ser ut och ofta kommer Sveneric Isacsson inte ens ihåg deras samtal efteråt.

Hyresnämndens sammanträde var ett så kallat interimistiskt, avsett för ett tillfälligt beslut, innan huvudförhandling kan hållas. Därför valde man att inte kalla vittnen vid tillfället. Det görs vid nästa sammanträde och då kan hyresgästerna beskriva hur de upplever situationen och hur värden uppträder mot dem.

Hyresnämnden beslutade om tvångsförvaltning och huvudförhandling bokades till den 16 december. Tills vidare är det Radiomasten Fastigheter AB som tar över förvaltningen av hyreshusen.

– Ett steg i rätt riktning. Jätteskönt och en lättnad, säger en mycket glad Thereze Henttunen efter sammanträdet.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Fakta: Tvångsförvaltning (särskild förvaltning)


Innebär att hyresnämnden beslutar att frånta ägaren rätten till förvaltningen av fastigheten.
Nämnden utser en tillfällig förvaltare.
Hyran betalas till den tillfällige förvaltaren som kan använda pengarna för att betala el och värme samt för att göra reparationer.
Ägaren måste fortfarande betala eventuella lån och liknande kostnader som bara har med fastigheten att göra.
Ägaren har alltså inga inkomster, bara utgifter och om ingenting görs leder ofta tvångsförvaltning till konkurs och försäljning.
Beslutet omprövas efter en viss tid.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt” Nya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimpar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.