HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Önskar höja hyran efter 90-talets kris

Munkedal Munkedals kommunala bostadsbolag, Munkbo, vill höja hyrorna nästa år med 1,95 procent. Men för området Brudås vill man höja med hela 5 procent.

Höjningen motiveras med att bolaget på 1990-talet tvingades sänka hyrorna på Brudås, då många lägenheter inte gick att hyra ut. Nu är situationen en annan och dessutom är underhållet kraftigt eftersatt, menar bolaget.

– Hyressänkningen från 90-talet gör att Brudås fortfarande ligger cirka 15 procent under andra områden, till exempel Jonsäng som ligger alldeles intill, säger bostadsbolagets vd Mats Tillander.

Läs ocksåChrister, 76 år, fick fira nyårsafton i hissen

Han menar att det krävs en utjämning av hyrorna i områdena och att man därför valt att yrka en större höjning just för det området.

Mats Tillander säger att Brudås kommer att kräva en ordentlig ROT-renovering inom några år. Men att det redan idag krävs omfattande underhållsarbete, då det ligger efter sedan många år.

– Därför ser vi gärna för vår del att vårt yrkande går igenom.

Läs ocksåMiljonprogrammens hissar har gjort sitt - nu ska de bytas ut

Hyresgästföreninges förhandlare säger att han ännu inte sett något underlag som styrker de kostnadsökningar Munkbo hänvisar till.

– Det gör att vi heller inte kan se hur de faktiskt skulle påverka bolaget. I detta gynnsamma läge med låga räntor och låg inflation är ett yrkande på 1,97 procent högt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Öjeke i en kommentar.

En genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter som idag har en hyra på 4 805 kronor i månaden skulle med bolagets krav få en höjning med 94 kronor i månaden.

Läs ocksåHyresgästföreningen oroas av utredning i Munkedal

 

Läs också Politikerna har åter stoppat husförsäljning i Hedekas Munkbo gör ett nytt försök att få sälja i Hedekas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.