Annons

Ord står mot ord

Lilla Edet ​Förhandlaren Pär Sundén går med på att han diskuterat både en besiktning av familjens lägenhet och företräde i hyresnämnden med Evin Abdalla. – Men jag lovade aldrig något, säger han.

​Att han skickat ett mejl där han lovar Evin att återkomma om en besiktning innebär inte mer än att de ska diskutera saken enligt Pär Sundén.
Det är inte ovanligt att förhandlare tittar på lägenheter. Att Pär Sundén aldrig besökte Evin Abdalla och hennes familj beror på att han bedömde att deras hyra var låg. Den bedömningen grundar sig på hyresgästens uppgifter, fastighetens ålder och läge och en jämförelse med nivåerna inom kommunala Leifab.
 
Men eftersom huset saknar förhandlingsordning är de uppgifter som finns i Hyresgästföreningens system av det mer knapphändiga slaget.
Borde du då ändå inte åkt till lägenheten för att bilda dig en uppfattning?
– Det är en bedömnings- och resursfråga. Vi har 38 000 medlemmar och kan inte besöka alla. I detta fall var min bedömning att besiktning inte var nödvändig, säger Pär Sundén.

Evin Abdalla är särskilt upprörd över att hon fick veta Pär Sundéns syn på hyresnivån när det bara var några dagar kvar till sammanträdet.
Varför sa du inte det tidigare?
– Det kan ha blivit fel där, säger Pär Sundén.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Frågan om hyran är en sak och bristerna en helt annan för Hyresgästföreningen. När en förhandlare besiktigar är faktorer som byggnadsår och standard; till exempel om det finns klinkers i kök och badrum, viktiga. En förhandlare ska inte ta ställning till funktionsbrister, till exempel elfel, som Evin klagat på. Sådant ligger på juridiska enhetens bord.
– Det blev nog en miss i kommunikationen. Jag har rått henne att kontakta juridiska, men det kan vara så att jag inte varit tillräckligt tydlig, säger Pär Sundén.

Enligt chefsjurist Lennart Björkman kan Hyresgästföreningen fortfarande hjälpa Evin Abdalla när det gäller bristerna i boendet. Han kommer att kontakta henne i frågan.
Björkman tror att den mänskliga faktorn ligger bakom kollen som felaktigt visade att paret inte är medlemmar. Det finns en risk att man inte hittar en person i systemet om man bara söker på namnet.
– Men man kan undanröja det genom att söka på fler kriterier. Frågan var viktig och det är möjligt att vi inte undersökt detta tillräckligt noga, säger han.

Annons
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.