Annons

Ordförande ledsen över hyreskollaps

Nyheter Samarbetet mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna knakar i fogarna. Den ena parten menar att man nått "vägs ände" och behöver byta ut hela förhandlingssystemet.
Foto: Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna
Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen och Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, har kommit på kollisionskurs.

I två års tid har branschorganisationen Fastighetsägarna i Stockholm och Hyresgästföreningen diskuterat en ny hyressättningsmodell för Stockholm och lösningar för ett bättre förhandlingsklimat. 

Efter hundratals timmars dialog har Fastighetsägarna nu dragit ur pluggen och lämnat samtalen. Organisationen kallar försöket fruktlöst och anser att systematisering av hyrorna inte längre är en bra lösning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Det kollapsade samarbetet sker i spåren av en rad strandade hyresförhandlingar i bland annat Norrköping och Göteborg. I mitten av januari gick förhandlingarna för över 43 000 hushåll i landets andra största stad på grund, något som enligt Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo beror på att Hyresgästföreningen medvetet förhalar uppgörelser tills motparten till sist ger upp och träffar en överenskommelse.

Han beskyller Hyresgästföreningen för att på så vis utsätta hyresgäster för retroaktiva höjningar, som skadar relationen mellan de boende och värden. Lösningen: att skrota hela det nuvarande förhandlingssystemet.

Annons

– Vi har kommit till vägs ände. Vi kommer inte fram. Systemet måste ersättas om vi ska komma tillrätta med strukturproblemenen på bostadsmarknaden, skriver han i ett pressmeddelande.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder svarar på beslutet med besvikelse och uppgivenhet.

– Sedan jag blev vald till ordförande har jag försökt öppna dörrar, bjudit in till samtal om att utveckla förhandlingssystemet och betonat att parterna har ett ansvar för att utveckla hyresrätten. Tyvärr visar agerandet från Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg att de går en annan väg.

Att det breda samarbetet branschorganisationerna emellan skulle vara på väg att brytas är dock osannolikt, resonerar hon.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

– Jag är övertygad om att parterna tillsammans både kan och ska ta ansvar för hyressättningen, men då kan inte den ena parten komma med politiserade utspel. Den här frågan är större än så och handlar om tre miljoner hyresgäster och deras hem.

Hyresgästföreningen hälsar att hyresförhandlingarna i övrigt löper på bra. Fram till 26 januari hade överenskommelser slutits för 587 000 lägenheter runtom i landet. 

Fakta: Stockholmsmodellen

Stockholmsmodellen är ett steg mot en anpassad hyressättning, där inte bara bruksvärdet ska vägas in. Månadshyran ska bland annat styras av standard, lägenhetens storlek samt hur attraktivt bostadsområdet. 
Andra variabler som diskuterats för hyressättningen är hur modern och charmig lägenheten är, hur goda förvaringsmöjligheterna är, var i huset bostaden är placerad samt hur väl den håller störande ljud ute.

Läs också Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.