HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ordförande utesluten efter korvbråk

Stockholm Hot och attack mot en korvförsäljare. Det fick Hyresgästföreningens förbundsstyrelse att utesluta en ordförande i en hyresgästförening i länet med omedelbar verkan. "Helt fel beslut", säger den uteslutna ordföranden i en kommentar.

Den 24 augusti lades en youtubevideo upp där en berusad person hotar en korvförsäljare. Personen har identifierats som ordförande i Hyresgästföreningen och filmen har till dags dato visats 384 000 gånger. I går, den 1 februari, tog Hyresgästföreningens förbundsstyrelse beslutet att utesluta ordföranden. Skälet uppges vara att han har agerat på ett sätt som inte är förenligt med Hyresgästföreningens värdegrund.

I sitt beslut skriver förbundsstyrelsen att ett flertal personer har hört av sig efter att de sett filmen och ifrågasatt om personen i fråga är lämplig att vara förtroendevald för Hyresgästföreningen. De har också anmält ärendet till Hyresgästföreningens stadgegrupp för brott mot värdegrunden.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Förbundsstyrelsen skriver också att ordföranden vid flera tillfällen har kontaktats av stadgegruppen som föreslagit flera mötestider för att gruppen vill ge den förtroendevalda en möjlighet att förklara sitt agerande. Men personen har enligt förbundsstyrelsen inte svarat på förslag till möte som skett via mejl och muntligt.

Hem & Hyra har försökt nå Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningens Riksförbund men Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningens stadgegrupp, säger att han svarar på frågor i samband med uteslutningen.

I beslutet skriver Björn Johansson att ”Det är ett förtroendeuppdrag att representera medlemmarna i Hyresgästföreningen och det är ett uppdrag som måste skötas med respekt och omsorg om andra. En företrädare för Hyresgästföreningen ska vara ett föredöme”.

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

– Vi accepterar inte hot eller fysiska attacker mot andra människor från förtroendevalda inom Hyresgästföreningen. Och att vara uppenbart berusad, skrika könsord, tillmälen och hotelser är inte förenligt med den värdegrund vi gemensamt har fattat beslut om inom Hyresgästföreningen.

Annons

Hur länge är ordföranden utesluten?

– Tillsvidare, det finns ingen tidsgräns, säger Björn Johansson.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Personen är utesluten och får inte ha förtroendeuppdrag, men får inte heller vara medlem i Hyresgästföreningen, varför?

– Skälet är att personen har uppträtt på ett sätt som strider mot vår värdegrund och då får man inte vara medlem längre, säger Björn Johansson.

Vissa personer menar att ”korvgubben” provocerade den uteslutna ordföranden, kommentar?

– Oavsett det så kunde ordföranden ha gått därifrån men det gjorde personen inte utan skrek bland annat könsord och var hotfull och då kan man inte ha förtroendeuppdrag eller vara medlem, säger han.

Annons

Det var en enig förbundsstyrelse som, på stadgegruppens rekommendation, uteslöt ordföranden.

Den uteslutna ordföranden säger att hen har haft ett samtal med den berörda ”korvgubben” och rett ut saken.

– Beslutet att utesluta mig är felaktigt. Jag delar Hyresgästföreningens värdegrund. Det visar alla tackbrev och samtal jag har fått från personer som tackar för mitt engagemang, säger personen.

 

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.