Annons

Osbybostäder höjer hyran med 1,27 procent

Osby Alla lägenheter får en hyreshöjning med 1,27 procent. Uppgörelsen med Osbybostäder är klar, men bostadsbolagets vd är inte nöjd.

Förra årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Osbybostäder var nära att gå till medling då parterna inte kom överens. Det lyckades de dock göra till sist.

I år yrkade bostadsbolaget på en höjning med närmare tre procent. När den nu är spikad till 1,27 procent är vd Ingvar Wimhed inte nöjd. Han har dock valt att inte driva saken vidare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det kostar både tid och pengar att göra det men så här kan det inte fortsätta, säger Ingvar Wimhed.

Han syftar på Hyresgästföreningens argument att höjningarna ska hållas nere på grund av det ekonomiska läget med bland annat låga räntor eller målet att hyrorna inte ska öka mer än andra priser i samhället (kostnadsprisindex, KPI). Ingvar Wimhed menar att driftkostnader och personalens löner ändå ökar med 2-4 procent, och att det tar tid för räntesänkningar att slå igenom då enbart cirka 30 procent av bolagets lån är rörliga.

Annons

Konsekvenser för bolaget, menar han, blir minskat underhåll. Tre av elva tjänster har de redan tvingats dra in på.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresgästföreningen tycker att 1,27 procent är en rimlig höjning.

– En förhandling handlar om att mötas. I årets förhandling presenterade bostadsbolaget sina behov, och vi mötte genom att företräda hyresgästerna med de allmänekonomiska förutsättningar som råder. Vi ser då att en rimlig överenskommelse hamnade på 1,27 procent, säger förhandlare Margareta Björkvald vid Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Annons

Osbybostäder har cirka 670 lägenheter. Hyreshöjningen för januari kommer att tas ut retroaktivt på februari månads hyra.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Läs också Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Så blir din hyra i Kalmar län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.