Annons

Osbybostäders styrelse byts ut

Osby De styrande politikerna i Osby är missnöjda med hur kommunala Osbybostäder har skött sitt uppdrag. Nu ersätts styrelsen.

De ledande politikerna i Osby har kommit i kollisionskurs med Osbybostäders styrelse. Ett flertal viktiga byggprojekt i kommunen har blivit försenade. Kommunen anser att det är Osbybostäders fel att förseningarna uppstått. Osbybostäders före detta styrelseordförande menar att det är kommunen som orsakat förseningarna.

I ett flersidigt dokument radar kommunstyrelsens ledningsutskott upp femton olika byggprojekt rörande allt från akustikåtgärder i det tillfälliga kommunhuset till byggnationer av skolor och förskolor som har blivit försenade. De försenade projekten har enligt kommunen kostat skattebetalarna miljontals kronor. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt skrivelsen beror förseningarna till stor del på bristande projektledning och dålig återkoppling hos Osbybostäder.

– Det har varit många stora projektförseningar. Kommunikationen med Osbybostäders styrelse har inte fungerat. Samtidigt ligger det på båda parter att kunna föra en bra dialog, säger Niklas Larsson (C), vice ordförande i Osbys kommunstyrelse och tillägger att bostadsuppdraget har skötts men att det måste byggas fler bostäder.

Mot bakgrund av missnöjet med bostadsbolagets prestationer röstade ett enat kommunfullmäktige för ett byte av Osbybostäders styrelse. Den nya styrelsen, som består av fem styrelseledamöter istället för nio, kommer att ta över så fort Bolagsverket har fått handlingarna. 

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– För att Osbybostäder ska få ett mer renodlat uppdrag och kunna fokusera på bostadsbyggandet i Osby kommer projektledningen och även städningen att skötas av kommunen från och med årsskiftet, säger Niklas Larsson.

Enligt Niklas Larsson kommer kommunen klargöra för den nya styrelsen vilka förväntningar som finns på bostadsbolaget.

– Det blir en nystart i och med att vi både får en ny ordförande och en ny vd. Förhoppningsvis kan Osbybostäder bättre fokusera på bostadsbyggandet i framtiden.

Läs ocksåGrannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe"En brandhärjade ytterdörr som leder till en lägenhet. I bakgrunden står en tekniker från polisen iförd skyddsmask och handskar. Han håller i en brun pappkasse.

Osbybostäders tidigare styrelseordförande Lars-Olof Nilsson (S) menar att de försenade projekten beror på bristande kompetens hos kommunen.

Annons

– För att man ska kunna göra något måste det finnas beställningar och vi har inte fått några sådana av kommunen, säger han.

I skrivelsen från kommunstyrelsens står det bland annat att Osbybostäder har dålig respekt för deadlines, budget och projektens helhetsbild. Vidare står det att projektledarkompetensen är generellt sett låg hos Osbybostäders projektledare. Vad har du att säga om det?

– Vi har precis motsatt uppfattning. Det är kommunens dåliga hantering av byggandet som har lett till projektförseningar. För att dölja denna inkompetens avsätts styrelsen, säger Lars-Olof Nilsson.

Fakta: Osbybostäders nya styrelse

Ordförande: Johnny Ahlqvist (S).

Vice ordförande: Lars-Erik Svensson (M). Han har tidigare suttit som ersättare i styrelsen.

Övriga tre ledamöter: Agneta Malm (S), Eskil Martinsson (SD) samt Lotte Melin (C). Av dessa tre har Eskil Martinsson tidigare suttit i styrelsen.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Annikas värd betalar halva elkostnaden: ”Jag trodde inte det var sant” Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.